Hlavní obsah

Dostali jste dárek, ale Vánoce strávíte v práci, zpražil Klaus nové ministry

Praha
Aktualizováno

Václav Klaus jmenoval ve středu na Pražském hradě dva nové a jednu staronovou členku vlády. Završil tak koaliční rošádu, kdy Pavla Dobeše (LIDEM) nahradil v čele ministerstva dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Šéfka LIDEM Karolína Peake se po rezignaci Alexandra Vondry (ODS) přesunula na ministerstvo obrany, zatímco její místo v čele Legislativní rady vlády zaujal Petr Mlsna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake, Zbyněk Stanjura a Petr Mlsna si jdou k prezidentu Václavu Klausovi pro jmenování. Před nimi kráčí premiér Petr Nečas.

Článek

Peake dostala od Klause jmenovací dekret, oba noví ministři vedle převzetí dekretu složili i povinný slib.

Klaus po jmenování uvedl, že na jednu stranu dostali noví ministři vánoční dárek, zároveň je však politoval, že budou muset strávit vánoční svátky v úřadech.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) se svým předchůdcem Alexandrem Vondrou (ODS)

Že nebude na Vánoce doma, si podle Peake již její blízcí zvykli. Ministryně to uvedla při uvedení do úřadu s tím, že chce navázat na předchozí práci ve vládě; i v resortu obrany hodlá pracovat na redukci agend. Nadále se hodlá věnovat i protikorupční strategii.

"Osobní odpovědnost a jasné kompetence dané za akvizice a nákupy v rámci resortu obrany budou také mojí prioritou," dodala Peake, že naslouchat hodlá i potřebám vojska. Co nejdříve se proto hodlá sejít s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem.

Klaus před pár dny vyjádřil pochyby nad tím, zda vojáci přijmou mladou ženu v čele armády. Peake uvedla, že hodlá prezidenta přesvědčit činy. [celá zpráva]

Stanjura: Cítím respekt i odhodlání

Stanjura po uvedení do úřadu řekl, že k resortu přistupuje s respektem a odhodláním. Nečas jej při té příležitosti označil za zkušeného politika a manažera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura, premiér Petr Nečas (oba ODS) a exministr Pavel Dobeš (LIDEM)

Nový ministr nechce v resortu provádět žádné razantní personální změny. Hodlá však i nadále pracovat na snižování zejména provozních nákladů.

Od poloviny roku 2014 by se změnou kompetenčního zákona měl resort sloučit s ministerstvem průmyslu a vytvořit ministerstvo hospodářství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám