Hlavní obsah

Dopravní podnik chce metro v provozu, odbory ho chtějí úplně zastavit

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Pokud by pražské metro zůstalo v pondělí část dne uzavřeno, bylo by to vůbec poprvé v historii. Metro sice již v minulosti několik kratších výpadků postihlo, ale v podobném rozsahu se zatím nic podobného nestalo. Generální ředitel Pražského dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák v pátek uvedl, že se společnost pokusí zajistit, aby v pondělí metro alespoň v omezeném režimu fungovalo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Odbory s fungováním metra v průběhu stávky nesouhlasí a tvrdí, že by to mohlo ohrozit bezpečnost dopravy.

Alespoň nedělní provoz

Dvořák zatím nebyl schopen říci, zda se najde dostatek lidí, kteří se v pondělí nezapojí do stávky a budou moci provoz zajistit. Provoz podzemní dráhy by podle jeho slov byl zajišťován formou "dispečerského řízení", přičemž dodal, že v zájmu bezpečnosti by metro muselo jezdit minimálně v nedělních intervalech. Nebylo by možné, aby souprava jezdila například jednou za hodinu.

Otázkou ale je, jak by intervaly dlouhé až 10 minut pokryly případnou poptávku všedního dne. Pokud by se cestující nakumulovali ve stanici, byla by na povrchu zavřena a otevřena by byla znovu až poté, co by cestující shromáždění na perónu odjeli.

Stávka začne ve tři hodiny ráno, provoz metra běžně začíná v pět hodin. Není stále jasné, kdy protest skončí. Některá města oznámila konec v 16:00, Praha nikoliv. Podle některých informací by stávka mohla skončit až o půlnoci.

Metro se zcela zastavilo v historii jen několikrát. Například při hodinové stávce v roce 1989. Tehdy nejelo hodinu. Při povodních v roce 2002 sice nejezdilo více dní, výpadek ale nebyl úplný, některé úseky byly v provozu.

Vlaky se zastaví ve stanicích

Vedení DPP se zároveň dohodlo s odbory na tom, že zaměstnancům, kteří nehodlají stávkovat, nebude bráněno nastoupit do práce.

K řešení situace se vyjádřilo i ministerstvo dopravy, které jednalo se zástupci odborářů i Českých drah. ČD se podle ministra dopravy Radka Šmerdy zavázaly postarat o cestující, kteří zůstanou ve vlacích odstavených kvůli stávce. Jedná se o celkem sedm nočních rychlíků čísel 407, 440, 441, 442, 444, 476 a 477.

Které vlaky zůstanou v průběhu stávky stát
R 407 Chopin (Varšava-Vídeň)stojí v Přerově
R 440 Excelsior (Košice-Cheb)stojí v Kolíně
R 441 Excelsior (Cheb-Košice)stojí v Přerově
R 442 Šírava (Humenné-Praha)stojí v Bohumíně
EN 444 Slovakia (Košice-Praha)stojí v Bohumíně
EN 476 Metropol (Budapešť-Berlín)stojí v Pardubicích
EN 477 Metropol (Berlín-Budapešť)stojí v Brně
* Vlaky, které mají vyjíždět v době stávky, nevyjedou.
Zdroj: České dráhy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám