Hlavní obsah

Dolínek má ambici založit českou vesmírnou agenturu

Předseda sněmovního podvýboru pro letectví a vesmírný program Petr Dolínek (ČSSD) má ambiciózní plán založit v České republice Národní kosmickou agenturu, jakousi tuzemskou obdobu americké NASA. ČR do výzkumu a vývoje kosmických technologií investuje stovky miliónů korun ročně a agentura by mohla být nezávislým zastřešujícím orgánem. Dolínek má v metropoli na starosti oblast dopravy, jeho ČSSD ovšem v komunálních volbách v Praze propadla.

Foto: Novinky

Poslanec ČSSD Petr Dolínek

Článek

Dolínek se v této souvislosti obrátil na premiéra Andreje Babiše a ministra dopravy Dana Ťoka kvůli schůzce, na níž by chtěl svůj záměr předestřít,  informovala v pátek MF Dnes.

„Napsal jsem panu premiéru Babišovi. Chtěl jsem požádat, abychom měli schůzku na úrovni ministra dopravy, potažmo pana premiéra, a abychom se dohodli, zda není nejlepší čas na vznik kosmické agentury,” citoval poslance list.

Poslanec, který je stále ještě náměstkem končící pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO), má ve svém plánu podporu firem, které se na vývoji technologií podílejí a vznik nové agentury by uvítaly.

Agentura by jednala s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a koordinovala projekty, na nichž jsou české firmy a vědci zainteresováni.

Dolínek má v metropoli na starosti oblast dopravy a čelil opakovaně kritice například za špatnou koordinaci uzavírek, které omezovaly život obyvatel i návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám