Hlavní obsah

Dokument o invazi v srpnu 1968 televize vysílat nebude, Rusové si prodej rozmysleli

Česká televize neodvysílá ruský dokument Varšavská smlouva, odtajněné stránky. Prodej pořadu, který vyvolal bouřlivou reakci kvůli zkreslování invaze v roce 1968 do Československa, ruská televize bez vysvětlení zrušila. ČTK to ve čtvrtek řekla mluvčí televize Alžběta Plívová. Veřejnoprávní televize snímek původně plánovala zařadit do vysílání k výročí srpnových událostí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Ruská televize bez vysvětlení prodej tohoto pořadu zrušila a vyřadila jej z katalogu distributora, Česká televize ho proto odvysílat nemůže," uvedla Plívová. Dodala, že televize do speciálního komponovaného programu k 21. srpnu zařadí dokumentární film Invaze 1968 novináře Josefa Pazderky.

Ruský dokument uvádějící, že invaze vojsk Varšavské smlouvy byla zákrokem proti chystanému převratu, který mělo na svědomí NATO a bývalí esesáci a fašisté, vyvolal mohutnou kritiku ze strany odborníků i českých politiků. Krátce po odvysílání se kvůli němu sešel český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s ruským velvyslancem Sergejem Kiseljovem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco šéf české diplomacie označil dílo za hrubě zkreslené, velvyslanec se podle Zaorálka snažil význam snímku bagatelizovat. Zdůraznil, že stále platí dřívější vyjádření prezidenta Michaila Gorbačova i jeho ruských nástupců, kteří se přihlásili k odpovědnosti za invazi. Prezident Miloš Zeman uvedl, že ruská televize v dokumentu lže.

Náhradní program

K odvysílání dokumentu Českou i Slovenskou televizi dříve vyzvala iniciativa intelektuálů a představitelů veřejného života. Programový šéf ČT Milan Fridrich tehdy uvedl, že ČT o nákup licence usiluje.

Česká televize do komponovaného programu k 21. srpnu plánuje zařadit dokumentární film Invaze 1968 autora a režiséra Josefa Pazderky. Podle ČT v něm nabídne unikátní výpovědi o někdejších událostech a představí i sovětské archivní týdeníky referující o tehdejší invazi. Archivní materiály a svědectví Pazderka shromažďoval v době svého působení na postu zahraničního zpravodaje ČT v Moskvě.

Mezi respondenty dokumentu nechybějí sovětští velitelé invazních vojsk, důstojníci, řadoví výsadkáři, sovětští novináři, sledující události přímo v Praze nebo ruští disidenti, kteří za protest proti invazi strávili roky ve vyhnanství a psychiatrických léčebnách. Reflexi nabídne i poslední sovětský prezident a tvůrce perestrojky Michail Gorbačov. Projekt vznikl ve spoluprácí s Ústavem pro studium totalitních režimů a v současnosti dostává také knižní podobu ve vydavatelství Torst.

Reklama

Výběr článků

Načítám