Hlavní obsah

Doklad o vyvezení žumpy budou muset lidé doložit až od roku 2021

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna ve středu přijala novelu vodního zákona. Lidé na jejím základě budou muset dokládat odvoz splašků ze žump do čistíren odpadních vod až od roku 2021. Obce nebudou mít příjmy z poplatků za odběr podzemních vod. Normu, kterou poslanci doplnili o řadu pozměňovacích návrhů, dostane k posouzení Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Článek

Novela má mimo jiné pro lidi zpřísnit požadavky na odvoz odpadní vody z jejich bezodtokových jímek. Do budoucna by měli doložit takovouto likvidaci odpadu za poslední dva kalendářní roky. Ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO) to požadoval zavést už od příštího roku, Sněmovna na návrh zemědělského výboru odložila tuto povinnost až na leden 2021.

Největší spor se ve Sněmovně vedl o návrh Jana Schillera (ANO), který chtěl komunálním čistírnám odpadních vod zakázat přijímat odpadní vodu, která obsahuje nebezpečné závadné látky. Poslanec to ve shodě s Brabcem zdůvodňoval tím, že místní čistírny nejsou uzpůsobeny na příjem vody z průmyslových podniků, která obsahuje například těžké kovy.

Poslanec Antonín Staněk (ČSSD) ale namítal, že návrh je příliš obecný a mohl by proto prodražit lidem odvoz jímek kvůli tomu, že by si možná museli nechávat provést rozbor jejich odpadní vody. Návrh podle Staňka navíc nepočítá s omezenou kapacitou průmyslových čistíren odpadních vod, takže odpadní voda z podniků by nejspíš končila v kanalizacích nebo na polích.

Sněmovna také umožnila nově zřizovat stanové tábory v záplavových územích, což nyní nelze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám