Hlavní obsah

Dohodu oznámíme v úterý, řekli lídři koalice po tříhodinovém jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koaliční lídři po nedělním tříhodinové schůzce v Kramářově vile večer oznámili, že definitivní výsledek jejich jednání očekávají do úterý. Koalice se nemůže shodnout na personální obměně kabinetu, která by vyhovovala jak ODS a TOP 09, tak Věcem veřejným. Požadavky i nabídky stran se liší.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

„Východiska, která jsme si načrtli, je nezbytné probrat na stranických grémiích některých politických stran, aby bylo jasné, k čemu vedení těchto tří koaličních stran mají či případně nemají mandát,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS) a dodal: „Předpokládáme, že definitivně jasno bude v úterý.“

„Měli jsme věcnou debatu, myslím, že jsme pokročili k řešení, toť vše, co teď můžu říct,“ doplnil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„V této chvíli není shoda,“ zchladil Schwarzenbergův optimismus předseda Věcí veřejných Radek John. „Situaci chceme probrat jak s vedením Věcí veřejných, tak s poslaneckým klubem. A dohodli jsme se, že bude schůzka před zasedáním Snšmovny, kde ty výsledky potom budeme probírat,“ dodal.

VV chtějí čtyři ministerská křesla

Nejmenší vládní strana požaduje důstojné zastoupení ve vládě, tedy čtyři křesla. Odmítla ale nabídku ODS na obsazení funkce předsedy Legislativní rady vlády. Staronový předseda VV Radek John vyloučil i návrat do křesla vicepremiéra pro boj proti korupci, které opustil kvůli neshodám s premiérem Petrem Nečasem (ODS) ohledně svých spolupracovníků.

Možnost Johnova návratu do čela ministerstva vnitra je pro premiéra uzavřená, ani podle místopředsedkyně VV Karolíny Peake už není ve hře. VV naopak žádají odchod ministrů Alexandra Vondry a Ivana Fuksy (oba ODS), dovolávají se dubnových slov premiéra o červnové obměně kabinetu. ODS ani TOP 09 ale žádného ze svých ministrů měnit nehodlají.

Olej do ohně před dnešním jednáním přilil neformální lídr VV Vít Bárta, s jehož osobou se pojí kauzy týkající se nejmenší vládní strany. Pohrozil, že pokud ODS a TOP 09 požadavkům VV nevyhoví, v úterý vládní koalice přestane existovat. Peake poté jeho výroky mírnila. Na večerním jednání bude také požadovat v duchu dalšího premiérova příslibu, aby vláda spojila hlasování o chystaných reformních zákonech s žádostí o obnovení důvěry Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám