Hlavní obsah

Dohodáři mohou začít žádat o bonus ve výši 350 korun. Novelu odklepl Senát

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé pracující na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ) dostanou od státu příspěvek ve výši 350 korun za den v období od 12. března do 8. června. Celkem tak mohou maximálně získat 31 500 korun. Novelu ve středu schválil Senát, nyní ji dostane na stůl prezident.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Středeční schůze Senátu

Článek

Podmínkou pro získání kompenzačního příspěvku je, že zájemci budou muset k žádosti přiložit potvrzení od zaměstnavatele o tom, že odváděli sociální pojištění. Žádat budou moci také pouze ti, kteří práci na dohodu plnili nejméně čtyři z šesti měsíců před krizí.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na následné tiskové konferenci uvedla, že dohodáři mohou o bonus na webových stránkách finanční správy žádat již od středy. Prezident tak novelu zřejmě podepíše v příštích několika dnech.

Zároveň se podle šéfky státní kasy jedná o poslední plošný kompenzační bonus, který kvůli koronaviru vláda připravila. Další případné příspěvky by tak měly být pro vytipované skupiny.

I dohodáři budou moci žádat o kompenzaci. Za tři měsíce dostanou maximálně 31 tisíc

Domácí

Kompenzace pro obce

Vzhledem k tomu, že příspěvek vyplácí finanční správa, tak peníze nejdou pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Ta je sdílená s obcemi i kraji, kdy 66 procent zůstává státu a zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům.

Češi budou při sčítání lidu vyplňovat o polovinu méně údajů

Domácí

Kvůli tomuto opatření, které bude stát zhruba 1,7 až dvě miliardy korun ze sdílených daní, přijdou obce zhruba o půl miliardy korun. Z toho důvodu by pak měly obce dostat kompenzační bonus ve výši 50 korun za jednoho obyvatele.

Zpět chce finanční správa 91 milionů

Jedná se tak o další z bonusů, které vláda navrhla v souvislosti s pandemií koronaviru, jenž následně Senát odklepl. Dříve schválil za stejné období denní příspěvek ve výši 500 korun také pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společnosti s ručením omezeným (s.r.o.).

Z peněz, které byly vyplacené živnostníkům, pak žádá podle Schillerové finanční správa zpět 91 milionů korun. Je to podle ní 0,4 procent z celé vydané sumy. „Z tisíce žádostí jsou průměrně čtyři neoprávněné. To jsou ale skutečně žádost, kde nebyly splněné zákonné podmínky,” zdůvodnila ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám