Hlavní obsah

Dohoda vlády a opozice byla na světě, vidle do ní hodila SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krátce před začátkem debaty o dalším prodloužení stavu nouze se podařilo vyjednavačům koalice a opozice dojít ke kompromisu. Ten na návrh šéfa ODS Petra Fialy zněl: Opozice je ochotna pro prodloužení zvednout ruku, ale pouze na týden, maximálně čtrnáct dnů, nikoli na celý měsíc, a to za podmínky, že bude postoj opozice jednotný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Jenže proti jakémukoli prodlužování se postavili Okamurovci. Informaci Práva potvrdila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

V tu chvíli generální dohoda padla a koalice se obává, že její žádost nenajde podporu.

Pekarová Adamová: Už nechceme přísliby, ale konkrétní kroky

Domácí

„Hnutí SPD konzistentně opakuje, že prodloužení nouzového stavu nepodpoří. Proč bychom měli měnit stanovisko?“ řekl Právu místopředseda dolní komory a předseda hnutí Tomio Okamura. Právě toto stanovisko – jak poznamenal – tlumočil při jednání koalice a opozice, kdy opozice navrhla dohodu o podpoře prodloužení.

Podle něj SPD od jara navrhuje, změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, který by umožnil ochranu rizikových skupin a udržení zdravotního systému bez plošného stavu nouze.

Tato země nouzový stav potřebuje, ale ne v rukou šílence, řekl Pirát Michálek

Domácí

Nouzový stav nyní končí 14. února. Pokud by nebyl prodloužen, přejdou větší kompetence na kraje, neboť nebude možné provádět některá celoplošná opatření. Vláda ve čtvrtek rozhodla o omezení pohybu ve třech okresech. Jde o Cheb, Sokolov a Trutnov. Na dodržování nařízení bude od pátku dohlížet policie.

Hejtmani za ODS se ve čtvrtek obrátili na poslance s výzvou, aby se pokusili najít řešení.

Hamáček: Pokud skončí nouzový stav, otevřou se obchody

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) začal s opozicí ve Sněmovně fakticky vyjednávat až ve čtvrtek před hlasováním. Opozice mimo jiné požaduje, aby vláda konečně začala reflektovat její návrhy. Premiérovy středeční výhrůžky, že ten, kdo nepodpoří prodloužení nouzového stavu, bude zodpovědný za další oběti epidemie, zjevně nezabraly.

Kdo nepodpoří nouzový stav, je zodpovědný za mrtvé, řekl Babiš. Opozice to odmítá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám