Hlavní obsah

Dobrovolníci na táborech dostanou týden placené dovolené, schválili poslanci

Novinky, ren
Aktualizováno

Pět dnů placené dovolené navíc mají dostat dobrovolníci, kteří pojedou s dětmi na tábor. V rámci novely zákoníku práce to v pátek schválili poslanci ve Sněmovně. Prošel i návrh, že zaměstnanci budou moct sdílet v práci jedno pracovní místo.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší je, když si zaměření tábora vybere dítě samo.

Článek

Podmínkou pro získání týdne dovolené navíc by mělo podle předkladatelů být to, že zaměstnanec působí ve spolku, který je registrovaný minimálně pět let, a že se dobrovolnické činnosti věnuje minimálně rok.

Pokud tak má dnes člověk například pět týdnů dovolené, když bude dobrovolníkem, dostane týden navíc. Zaměstnavatel si následně o vyplacení peněz může požádat stát, který refunduje maximálně pět dní v roce do výše průměrné mzdy.

„Průměrně každý dobrovolný trenér, vedoucí nebo instruktor ročně stráví 40 dnů touto činností. Ze strany státu by to byl vklad 50 milionů na jejich podporu," vysvětloval poslanec ANO Radek Zlesák.

Dětské tábory se mohou otevřít 27. června

Domácí

Volno nemusí zaměstnavatel dát například ze závažných provozních důvodů, pokud by byl třeba ohrožen směnný provoz.

Změna má pomoct právě dobrovolníkům, kteří se o děti starají celoročně, a cílí především na nejmenší organizace.

„Když už se někdo dobrovolně věnuje výchově mládeže, tak si musí čerpat na tábor soukromou dovolenou. Chceme, aby do 5 dnů v roce dovolenou poskytl stát,” doplnil předkladatel návrhu poslanec Jan Farský (STAN).

Zákon má začít platit od 1. ledna 2021. Dovolenou má proplácet správa sociálního zabezpečení. Návrh by se podle Farského dotkl zhruba 4000 akcí ročně se 150 000 až 200 000 účastníky.

Sdílené pracovní místo

Sdílené pracovní místo spočívá v tom, že se o jednu pozici dělí více pracovníků s kratším úvazkem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si od změny slibuje zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi či seniorů. Dále prošla i změna týkající se dovolené. Ta by se nově neměla poskytovat za odpracované dny, ale za reálně odpracovanou dobu. Spojovala by se tedy s týdenní pracovní dobou a odrazily by se v ní snížené úvazky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám