Hlavní obsah

Dobrá zpráva, hub v lesích přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hub v lesích v posledních dnech a týdnech díky dešťům, které přerušily dlouhodobé sucho, přibývá. Mykologové přiznávají, že jich je zatím méně, než bývá v polovině října obvyklé. Situace by se ale podle nich mohla ještě zlepšit.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kvůli letnímu horku a suchu je sezóna stále zpožděná. "Dlouho se probouzela Šumava a stále na tom není nejlíp," uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Nejvíce se houbám daří v západních a severozápadních Čechách. Dobře je na tom podle dostupných informací i Vysočina a jihovýchodní oblasti Moravy.

Hub roste hodně druhů, některým letním nemusí svědčit skokové ochlazení. "Hřiby, holubinky, ryzce by tak mohly druhově ubývat. Pokud nebude mrznout, bude dost hub ještě dva měsíce," míní mykolog.

Rostou dřevní houby, václavky, šupinovky, štítovky. Nejhůře na tom jsou podle Landy zatím pozemní houby. Ty by mohly nyní vyrůst po dešti, na loukách jsou očekávané voskovky, které ale nejsou jedlé.

Jedovaté houby budou v lesích ubývat, přesto Landa upozorňuje na muchomůrky, závojenky, pavučince nebo vláknice. Pozor by si lidé měli dát na přemrznuté plodnice a nesbírat je ke kuchyňskému použití, dodal Landa.

Reklama

Výběr článků

Načítám