Hlavní obsah

Pracovní karanténa se bude týkat zdravotnictví či dopravy, ale ne s pozitivním PCR testem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovní karanténa se bude určitě týkat zdravotníků a pracovníků v sociálních službách, zřejmě také pracovníků v dopravě, energetice a pohřebnictví. Po jednání krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Definitivně rozhodne ve středu vláda. Pracovní karantény by se ovšem neměly týkat těch, kteří budou mít příznaky a budou mít pozitivní PCR test.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci po jednání vlády

Článek

„Pracovní karanténa znamená, že zaměstnanec přijde do práce a otestuje se antigenním testem. Když mu vyjde pozitivně a je bez symptomů, tak v té chvíli u specifických profesí bude zaměstnavatel moci říct, že ho potřebuje. Zajistit musí ale podmínky odpovídající tomu, že je potenciálně nakažený,“ řekl Rakušan.

„Když je onemocnění konfirmováno PCR testem, tak je ten člověk nemocný a prostě doma zůstat musí,“ doplnil.

Zaměstnanci, kteří se budou od 17. ledna budou povinně testovat v práci, půjdou do karantény ihned (až na výjimky, které stanoví právě pracovní karanténa), nebudou muset automaticky chodit na potvrzující PCR test.

Po pozitivním samotestu v práci rovnou karanténa, navrhuje vláda

Domácí

Odděleně od ostatních

Lidé, kteří budou mít pozitivní pouze antigenní test, by pak měli mít respirátor a pracovali by odděleně od ostatních. „Nemusí být v jiné místnosti, stačí to určit vzdáleností. Po práci pak musí jít zaměstnanec domů, nemůže chodit na různé volnočasové aktivity. V podstatně kromě karantény doma bude pouze v práci,” popsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Pracovní karanténa by se týkala bezpříznakových zaměstnanců ve zdravotnictví a v sociálních službách. Dále by se pak mohla týkat pracovníků v dopravě, zřejmě řidičů veřejné dopravy, pracovníků v energetice či v pohřebnictví. „Pracovní karanténa se nebude určitě uplatňovat ve školství. Pozitivní pedagog určitě nepůjde s pozitivním testem do třídy,“ doplnil po jednání Rakušan.

Ve školách se bude testovat jednou týdně

Domácí

Při nákaze variantou omikron totiž hrozí, že počet nakažených bude příliš velký, bude tedy velké množství lidí v karanténě či izolaci a chody některých provozů by proto mohly být ohroženy.

Finální rozhodnutí ale padne až na jednání vlády, která by měla zasednout ve středu.

Vláda se chystá upravit opatření. Válek mluví o pracovní karanténě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám