Hlavní obsah

Do klání o Hrad se oficiálně zapojil i Dienstbier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalším z kandidátů, kteří se oficiálně zaregistrovali k přímé volbě prezidenta republiky, se v pátek stal nominant ČSSD Jiří Dienstbier. Ten využil nominaci od senátorů, byť se mohl opřít i o poslance, či podporu zhruba 55 000 lidí, jejichž podpisy se jeho týmu podařilo sehnat.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Senátor a místopředseda ČSSD Dienstbier získal ve své straně podporu senátorského poslaneckého klubu. Zároveň shromažďovat i podpisy lidí, neboť chce mít silný a nezpochybnitelný mandát. Registrovat se podle pravidel mohl jen podle jedné nominace, vybral si senátorskou.

V pátek podal oficiální kandidaturu i Vladimír Dlouhý. [celá zpráva]

Vedle Dienstbiera a Dlouhého se již zaregistrovali bývalý úřednický premiér Jan Fischer, vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

V pondělí tak učiní bývalá europoslankyně Jana Bobošíková (Suverenita) a výtvarník a skladatel Vladimír Franz. [celá zpráva]

Nástupce Václava Klause, jemuž příští rok skončí druhé funkční období, budou poprvé volit občané, a to v lednu. V minulosti vybíral hlavu státu parlament.

První kolo prezidentských voleb se bude konat 11. a 12. ledna 2013. Druhé se bude konat o dva týdny později. Kandidáti musejí odevzdat přihlášky nejpozději 6. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám