Hlavní obsah

Do českých skladů míří dalších sto tisíc vakcín od Francie

Aktualizováno

Francie poskytne v polovině března České republice 100 000 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). ČR disponuje desítkami tisíc dávek očkovacích látek, které doposud nebyly aplikovány.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Babiš se snažil dohodnout získání vakcíny i z dalších evropských zemí. Situace v ČR se dále zhoršuje a hrozí kolaps zdravotnictví.

„Snažili jsme se již delší dobu získat nějakou vakcínu navíc, v Izraeli se nám to povedlo, že jsme to dostali darem. Francie nám teď slíbila 100 000 (vakcín) k 15. březnu,“ řekl premiér. Na možnou pomoc ze strany Francie upozornily ve čtvrtek Hospodářské noviny.

EU posuzuje českou žádost o dočasné „zapůjčení“ vakcín

Koronavirus

Již dříve Izrael poskytl darem České republice pět tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna. Naočkováni jí budou vojáci, kteří slouží v nemocnicích u pacientů s covidem-19.

Měníme naše vakcíny za diplomatickou podporu, kritizují v Izraeli. Dostane je i ČR

Koronavirus

Izrael vakcíny věnoval i dalším zemím výměnou za podporu na diplomatickém poli.

V ČR se očkuje třemi vakcínami, které jsou registrovány v EU, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Babiš odmítl kritiku pomalého očkování

Babiš odmítl kritiku, že Česká republika nezvládá dodávané vakcíny vyočkovat.

„Doposud jsme dostali 797 460 vakcín, v tomto týdnu v úterý večer 93 000 od Pfizeru, dnes 80 400 od Moderny a AstraZeneca. Astra nám krátila dodávky o 20 000,” řekl premiér.

Naočkováno bylo 600 429 lidí. Když se podle něj odečte od celkového počtu získaných vakcín počet nově dodaných, nevyočkovaných „starších” vakcín je 20 631. „Přece nás nemůže někdo kritizovat, že jsme nezaočkovali vakcínu, která ještě dneska nepřišla nebo která přišla v úterý večer,” poznamenal ke kritice z posledních dní, že Česko očkuje pomalu. Některé kraje si podle něj vakcínu AstraZeneca nechaly v zásobě pro učitele.

Odborníci považují očkování za hlavní řešení pandemie. Celosvětově je ale nyní nedostatek očkovacích látek.

Reklama

Výběr článků

Načítám