Hlavní obsah

Do čela ČSSD chtějí i komunální politici

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory chabým výsledkům v říjnových volbách čeká sociální demokraty v pátek jeden z nejklidnějších sjezdů za poslední léta. Alespoň tomu napovídají nominace do nového vedení, kterých je proti loňskému sjezdu zlomek.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel

Článek

Funkci předsedy podle všeho obhájí bez soupeřů Jan Hamáček, na post statutárního místopředsedy má stejně hladce usednout Roman Onderka. Podle informací Práva by se konečná dohoda na zbylých kandidátech měla doladit ve čtvrtek v předvečer sjezdu, ze „starého vedení“ však nezůstane už nikdo.

„Já si pochvaluji tandem s Romanem Onderkou, funguje nám to dobře. Janu Maláčovou (ministryně práce) jsem podpořil hned na začátku, o Tomáši Petříčkovi (zahraničí) jsem mluvil. I další kandidáti jsou kvalitní. Tomáš Hanzel (místopředseda Sněmovny) je zástupcem moravskoslezské ČSSD, to je naše bašta. Mluvil jsem i o komunálních politicích, jako je Michal Šmarda (starosta Nového Města n. M.),“ popsal novinářům už dřív své preference Hamáček.

Ten slíbil, že delegátům nebude předkládat žádný seznam jmen, jím jmenovaní kandidáti jsou však podle informací Práva zároveň ti, nad jejichž volbou panuje uvnitř ČSSD shoda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Otazníky visí nad křeslem pátého místopředsedy, které zůstalo neobsazené od loňského sjezdu. Bitvu o něj svede zřejmě šéf liberecké ČSSD Jan Mečl, ministr kultury Antonín Staněk a poslanec Ondřej Veselý. Kandidaturu zvažuje podle informací Práva i neúspěšná kandidátka do Senátu Lucie Orgoníková.

Už teď je jasné, že Hamáčkův tým se takřka komplet vymění. Nevrátí se bývalý první místopředseda Jiří Zimola, který kvůli sporům ve vedení rezignoval v listopadu. Obhajovat funkci nebudou ani místopředsedové Jaroslav Foldyna, Martin Netolický a Jana Fialová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Jaroslav Foldyna, Jan Hamáček, Roman Onderka a Martin Netolický (všichni ČSSD)

Hamáček by uvítal pestrost. „Já si nemyslím, že by vedení ČSSD mělo být složeno jenom z ministrů. Rád bych tam viděl zkušené komunální či regionální politiky. Věřím, že výsledkem bude vyvážený mix,“ poznamenal.

K Petříčkovi, který by se po případném neúspěchu ve volbě místopředsedy radil s novým vedením, zda pokračovat na ministerstvu, Hamáček dodal: „Ano, Tomáš Petříček má můj hlas.“

Ministr zemědělství Miroslav Toman podal přihlášku do ČSSD, ale ambice jít do vedení zatím nemá. [celá zpráva]

Promluví Zeman

Sjezd začne v pátek v 10 hodin v královéhradeckém kulturním domě Střelnice, který ČSSD patří. O půl dvanácté vystoupí s projevem prezident Miloš Zeman. Očekává se, že stejně jako loni nastíní delegátům vlastní preference. Výhrady má stejně jako komunisté právě k Petříčkovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Do Hradce se chystá skoro 600 delegátů. Pokud se podaří prosadit nové stanovy, bude to poslední sjezd, v tak hojném počtu. Zrušit se má totiž ústřední výkonný výbor, jehož 200 členů dostává automaticky na sjezd vstup. Nahradit jej má nový formát předsednictva, v němž usedne zhruba 60 lidí.

Jednání, které má být po celou dobu pro novináře otevřené, se povede i kolem rušení kvót, se kterými někteří členové ČSSD nesouhlasí.

Podle informací Práva zvlášť některým političkám vadí, že strana nebude trvat na zastoupení obou pohlaví na kandidátních listinách do parlamentu či do vedení krajů v poměru alespoň 60 ku 40. Nálada v ČSSD panuje před sjezdem klidná, ačkoliv strana loni v komunálních volbách ztratila téměř všechna velká města a citelně ztratila i v Senátu, ve kterém obhájila pouze jeden mandát z dvanácti.

Foto: Právo

Miloš Zeman vystoupil na sjezdu ČSSD v Hradci Králové

Velké cíle si soc. dem. nekladou ani v květnových volbách do Evropského parlamentu. „Soc. dem. se v průzkumech pohybuje kolem osmi procent, takže pokud bychom zvládli potvrdit naši pozici, tak bych to považoval za adekvátní,“ dodal Hamáček.

ČSSD obhajuje čtyři eurokřesla. Stejný počet před pěti lety získaly ANO i TOP 09/STAN.

Reklama

Výběr článků

Načítám