Hlavní obsah

Dnes je pro tuto zemi smutný den, řekl Chovanec. Vládu nepodpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý statutární místopředseda ČSSD a exministr vnitra Milan Chovanec nebude ve středu hlasovat pro důvěru vládě ANO a ČSSD, která se má opírat o hlasy komunistů. Na středeční jednání Sněmovny Chovanec nepřišel. Je omluven z osobních důvodů. Podle zdroje Práva z klubu by svým rozhodnutím mohl Chovanec spustit lavinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Nehledám ve svém postoji mediální slávu. Jen dnes je pro tuto zemi a stranu, v níž jsem 20 let, smutný den,” napsal Chovanec Právu.

Odkázal zároveň na svůj Facebook, kde již 13. května vyjmenoval důvody, proč nesouhlasí s vládou s hnutím ANO.

„Není to většinová koalice, ale smlouva mezi dvěma politickými stranami o menšinové vládě, která má hnutí ANO zajistit demokratickou legitimitu. Většinovou prodemokratickou vládu se nikdo ani nepokusil sestavit, byť reálné možnosti tu byly,” napsal například.

Ve středu přidal prohlášení, v němž se odvolává na to, že se zachová podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

„Je v zásadním konfliktu s mým svědomím, abych dnes umožnil vznik této vlády, kde sociální demokraté mají hrát nedůstojnou roli fíkového listu,” dodal Chovanec.

Kolegům to oznámil již v úterý

Chovanec pohnutky, proč nebude hlasovat pro vyslovení důvěry kabinetu, řekl již v úterý kolegům v poslaneckém klubu.

„Pan Chovanec nám oznámil, že nebude hlasovat pro důvěru vládě,“ řekl Právu chovancův kolega Ondřej Veselý. Sám patří také k odpůrcům vlády ANO a ČSSD, ale do poslední chvíle se chtěl podřídit výsledku vnitrostranického referenda, ve kterém 58,5 procenta členů rozhodlo do koalice vstoupit. Nyní podle svých slov trochu váhá.

Další poslanec ČSSD nevyloučil, že by Chovancův krok mohl spustit lavinu. „Teď je ta situace těžší. Chovanec rozbil jednotu. Nevím, jestli se k němu některý z kolegů nepřidá,“ podotkl.

Chovanec uposlechl výzvu Krajské organizace ČSSD v Plzni, která ho k odmítnutí vlády vyzvala. [celá zpráva]

Zklamaný Hamáček, kritický Zimola

Předseda klubu poslanců Jan Chvojka ani místopředseda Roman Onderka nebudou s Chovancem porušení jednotného hlasování řešit. „Je to jeho osobní rozhodnutí, které nezbývá než respektovat,” sdělil Právu Chvojka.

Obdobně se vyjádřil i Onderka: „Je to realita. Poslanec hlasuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.”

„Milan Chovanec pochopil, že jeho politický vliv značně oslabil a rozhodl se pomstít a zničit naděje sociální demokracie v podzimních volbách,” napsal Právu.

„Snaží se vytvořit příběh osobní cti, který ale v mnoha ohledech značně pokulhává. Je mi líto našich kandidátů do komunálních voleb, kteří budou muset čelit ze strany voličů dalším projevům nedůvěry v sociální demokracii,” dodal Zimola.

O zklamání hovořil v souvislosti s Chovancovým rozhodnutím i šéf strany Jan Hamáček.

Zeman: Dovedu si představit, že je zatrpklý

Na Chovancovu neúčast reagoval i prezident Miloš Zeman. „Stranická disciplína musí být, neboť jinak bychom, jak říkal Švejk, lezli po stromech jako opice,“ komentoval poslancovo rozhodnutí.

„Někdy si dovedu představit člověka, který je poněkud zatrpklý díky tomu, že se mu nepodařilo ve svobodných tajných volbách uspět. Ale každý z nás toto občas zažije,“ reagoval dále při odchodu ze Sněmovny prezident.

Chybět bude i Mašek

Chovanec se od počátku řadí k ostrým kritikům vstupu ČSSD do vlády. Společně s ostatními 14 poslanci ČSSD však již podepsal koaliční smlouvu a v červnovém rozhovoru Právu řekl, že pokud tak rozhodnou členové strany v referendu, vládu podpoří. V tom nakonec změnil názor.

„Couvli jsme ze všech svých zásadních prohlášení. Zisk ministerstva vnitra nemohu, i jako bývalý ministr vnitra, považovat za úspěch, za nějž je (jako jediný!) dnes vydáván. Vládu nakonec netvoří ani těch pět sociálních demokratů, o nichž se hlasovalo ve stranickém referendu!“ uvedl na Facebooku v narážce na fakt, že ve vládě nakonec není Miroslav Poche.

Jako problematickou zmínil i dohodu ANO s komunisty. „Bohumínské usnesení (kterým si ČSSD v 90. letech zakázala spolupráci s extremisty včetně komunistů - pozn. red.) totiž dosud nikdo nezrušil. Nesouhlasím s argumentem, že ČSSD vstupem do problematické vlády zabrání nástupu ještě horších sil,“ uvedl Chovanec.

Babišova druhá vláda je první od pádu komunistické totality, která chce svou důvěru opřít o hlasy komunistů. Je to o to markantnější, že v čele dvou ze tří stran, které za ní stojí, jsou lidé evidovaní jako spolupracovníci StB, tedy Andrej Babiš a Vojtěch Filip.

Kabinet by se v ideálním případě mohl opírat o hlasy 108 poslanců. Vedle Chovance však bude v sále chybět i poslanec ANO Jiří Mašek, který je na dovolené v Austrálii. [celá zpráva]

„Důvodem je rodinná dovolená řešená již v loňském roce a vázaná na další cestovatele,“ vysvětlil Novinkám již dříve Mašek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám