Hlavní obsah

Dluhy za léky jsou tři miliardy, firmy požadují oddlužení

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Dluhy nemocnic a veřejných lékáren za léky dosáhly tři miliardy korun. Téměř dvě hodiny o tom, jak z této situace ven, v pondělí jednali distributoři léčiv, pojišťovny a lékárnická komora s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou. Chtěli od ní slyšet, co s těmito dluhy udělá.

Foto: Vratislav Konečný

Darkovičky

Článek

"Dluhy nemocnic za léky narostly za posledních devět měsíců o 44 %. A to je velmi hrozivé," řekl po jednání Právu Pavel Suchý, ředitel Asociace velkodistributorů léčiv. Dodal, že schůzka nepřinesla žádné konkrétní závěry.

"Pouze jsme se dohodli, že dáme na stůl všechna fakta a sejdeme se koncem dubna nebo začátkem května znovu. Jestliže ale do té doby dluhy dál porostou, nemohu vyloučit, že nejvíce zadluženým nemocnicím některé firmy léky přestanou dodávat," řekl Suchý.

Dodal, že při jednání s Emmerovou padlo, aby byly nemocnice a lékárny jednorázově oddluženy, a to částkou 4 miliardy korun. "Na ničem takovém jsme se přímo nedohodli. Pouze se o tom mluvilo v diskusi při jednání. Žádný závěr nepadl," řekla Právu nová mluvčí ministryně zdravotnictví Jana Kocová.

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková potvrdila, že jde sice o nesystémové opatření, ale nemocnice by oddluženy být měly. Nárůst výdajů za léky je tak obrovský i proto, že se k nám dostávají léky nejmodernější, které jsou neobyčejně drahé.

Reklama

Výběr článků

Načítám