Hlavní obsah

Alkohol se nebude tolerovat u cyklistů ani u vodáků, rozhodli poslanci

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vodáci ani cyklisti si legálně i nadále pivo nedají. Poslanci v úterý večer shodili pod stůl novelu, která s tím počítala. Jednání Sněmovny sledujeme živě.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovny 24.9. 2019Video: psp.cz

 
Článek

Ve Sněmovně i v Senátu se o předloze debatovalo několik měsíců, ale snaha umožnit vodákům, aby si mohli dát při sjezdu řeky legálně pivo, přišla nakonec vniveč.

„Od zítřka začíná ideální stav. Žádný cyklista si nedá pivo, žádný vodák si nedá pivo. To se naší levici povedlo,” glosoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Celé to začalo tím, že skupina poslanců napříč politickým spektrem předložila novelu zákona o vnitrozemské plavbě, která měla zavést toleranci 0,5 promile alkoholu u vodáků.

Sněmovna předlohu schválila a poslala do horní komory. Senátoři si ale řekli, že alkohol by se měl tolerovat i u cyklistů, a vrátili předlohu zpátky poslancům.

Ti ale v úterý s návrhem Senátu nesouhlasili, pro toleranci alkoholu u cyklistů zvedlo ruku pouze 68 poslanců z řad ODS, Pirátů, SPD, TOP 09 a STAN. Aby prošla senátní verze, bylo potřeba minimálně 88 hlasů. Proti byla většina poslanců ANO, ČSSD, KSČM a lidovců.

Poslanci potom znovu hlasovali o verzi, která by povolila alkohol pouze vodákům. K přijetí bylo potřeba 101 hlasů, našlo se jich pouze 89. Celá novela tak spadla pod stůl.

Každý čtvrtý cyklista, který bourá, je opilý
Adam Vojtěch (ministr zdravotnictví za ANO)

Hlasování předcházela asi hodinová diskuze. „Předmětem debaty jsou asi dvě desetistupňová piva,“ podotkla poslankyně STAN Věra Kovářová. „Mnoho lidí na cyklovýletech, které trvají celý den, si jedno či dvě piva k obědu dají a je jedno, že postupují proti zákonu. Půl promile, to není žádné opíjení,“ dodala Kovářová.

Poslanec ODS Marek Benda argumentoval podobně. „Člověk se zastaví na obědě, k obědu si pivo dá. Je nebezpečné mít zákony, u kterých připouštíme, že se nedodržují. Všichni vědí, že na kole se nemá jezdit namazaný. Prosil bych, abychom nehráli tohle pokrytectví: máme ty přísné zákony, ale dobře víme, že se nedodržují,“ zdůraznil Benda.

Proti toleranci alkoholu se naopak staví lidovci. „Vždycky jsme upřednostňovali bezpečí lidí na cestách. Hodně nehod se stane pod vlivem alkoholu. Bezpečnost má přednost, budeme prosazovat, aby byla nulová tolerance,“ uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Každý čtvrtý cyklista, který bourá, je opilý. Není to věc, která je marginální. Není to imaginární problém,“ lobboval za nulovou toleranci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na šéfa zdravotnictví reagoval poslanec Václav Klaus ml. „Pan ministr mě vždycky vybudí. To taky můžeme říct, že 75 procent nehod způsobí střízliví řidiči,” kontroval Vojtěchovi. „Máme tady příležitost po desítkách zákonů, které buzerují lidi, jednu věc ubrat,” dodal Klaus ml.

Poslance v úterý také rozhodovali o tom, jestli se zruší daň z nabytí nemovitosti, jak chce Senát. Nakonec to odmítli. [celá zpráva]

Rozhodli také o krácení platů politiků, kteří kumulují funkce. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro toleranci alkoholu:
u vodáků
9,6 %
u cyklistů
2,2 %
u obou
51,2 %
ani u jednoho
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2563 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám