Hlavní obsah

Daň z nabytí nemovitosti se nezruší, poslanci to zamázli

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Poslanci v úterý večer odmítli návrh Senátu, aby se zrušila daň z nabytí nemovitosti. Sněmovna kývla pouze na osvobození od daně při prvním prodeji bytů v rodinných domech.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Senátní návrh na zrušení daně z nemovitosti podpořilo 66 poslanců z ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. Kvórum bylo 82 hlasů. Proti se postavili poslanci vládních ANO a ČSSD, komunisté se převážně zdrželi.

„Pojďme do toho, na co čekáme? Uděláme to, co skoro každá politická strana slibuje před volbami, necháme občanům nějaké peníze v peněženkách. Daň z nabytí nemovitosti je tak trochu nehorázná daň,“ burcovala poslance Věra Kovářová (STAN).

„Stále méně lidí dostává šanci získat vlastní bydlení, zdražuje se i bydlení nájemné. Máme jednoduchý nástroj na to, jak alespoň částečně jim tu situaci ulehčit,“ prohlásil poslanec ODS Jan Skopeček.

Schillerová mluvila o salámové metodě

Proti se postavila šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO). Prohlásila, že opozice a Senát chtějí salámovou metodou porcovat státní rozpočet. Podle ní by se taková změna měla dělat komplexně, a ne prostřednictvím senátního návrhu.

„Navíc byla celá řada historických okamžiků, kdy bylo možné tuto daň zrušit. A víte, kdy se tato daň naposledy zvýšila ze tří na čtyři procenta? V době, kdy byly pravicové vlády u moci. V době, kdy jsou v opozičních lavicích, tak navrhují zrušení této daně,“ kroutila hlavou ministryně financí.

Skopeček jí na to opáčil, že když mluví o porcování státního rozpočtu, měla by si vzpomenout na slevy na jízdném pro studenty a důchodce, které stojí státní kasu zhruba šest miliard korun ročně.

Sazba daně z nabytí činí čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Předtím ji platil prodávající a kupující byl v pozici ručitele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám