Hlavní obsah

Divočáci u Stříbra vyhrabali zlatý poklad

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšel si na procházku do lesa u Stříbra a našel poklad – stovky středověkých mincí. Nález, který je v rámci západních Čech ojedinělý, představí ve středu plzeňské Západočeské muzeum.

Foto: Právo

Divočáci

Článek

„Muž si koncem března všiml místa rozrytého divokými prasaty, kde na povrchu leželo několik stříbrných a jedna zářící zlatá mince,“ sdělila mluvčí muzea Romana Němečková. Chodec převrátil částečně vyčnívající kámen a narazil na hromadu dalších peněz. „Nález ponechal v zemi a přes chladné počasí počkal na místě do příjezdu našich archeologů,“ doplnila mluvčí.

Hledači našli v Rakousku u českých hranic poklad s 1500 mincemi

Evropa

Odborníci vyzvedli, během několika měsíců postupně očistili a identifikovali celkem 92 zlatých mincí ze čtrnáctého století o váze 325 gramů, mezi nimi například třináct dukátů Karla VI. A také více než tři sta stříbrných grošů z éry stejného panovníka. „Mince byly původně uloženy do nevelké nádobky, jejíž rozbité části byly vyzvednuty společně s mincemi. Byla zřejmě ukryta ve spěchu jen nehluboko pod povrchem a překryta nevelkým plochým kamenem,“ konstatovala Němečková.

Poklad, který by tehdy stačil na slušnou investici, pravděpodobně souvisí s lokálními spory na panství kladrubského kláštera. „Kdo jej ukryl, zda zástupce kláštera, či lupič, který se mincí zmocnil při násilné akci, je zatím nemožné určit,“ uzavřela Němečková.

Za poklad století dostal nálezce miliony

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám