Hlavní obsah

Hledači našli v Rakousku u českých hranic poklad s 1500 mincemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linec

Hledači pokladů našli na severu Rakouska poblíž hranic s Českem na 1500 středověkých stříbrných mincí. Nález řádně ohlásili a přenechali archeologům, napsala dnes agentura APA s odvoláním na prohlášení Hornorakouského zemského muzea v Linci.

Foto: Mapy.cz

Místo nálezu pokladu

Článek

Lidé hledající s pomocí detektorů kovů cenné předměty nejsou v Rakousku ničím zvláštním. Ti ve vesnici Unterweissenbach poblíž Freistadtu v Horních Rakousech se podle archeologa Stefana Traxlera chovali naprosto příkladně: Vyhledali majitelku pozemku nedaleko staré vesnické usedlosti a získali od ní povolení prohledat okolí.

Když koncem června skutečně učinili první nález, obratem kontaktovali úřad památkové péče. Přivolaným archeologům navíc pomáhali v dalších odkrývkách. Stříbrňáky, které byly původně uloženy v keramických nádobách, byly rozesety na ploše sto čtverečních metrů.

Mít detektor kovů trestné není, ale hledání pokladu ano

Domácí

Archeologické práce skončily nedávno, celkem při nich bylo nalezeno 1500 pozdně středověkých stříbrných mincí. Badatelé nyní jednu po druhé očišťují a analyzují. Usuzují, že by se mohlo jednat o schované jmění místního statkáře.

Z tržní ceny pokladu, která zatím nebyla stanovena, náleží nálezcům polovina. Vědecká hodnota pokladu je ovšem nevyčíslitelná. Podle vědců lze již nyní říci, že se jedná o "významný a velice vzácný dokument doby pro zkoumání oběživa v 15. století". Veřejnost si bude moci poklad brzy prohlédnout v lineckém muzeu.

Ve Švýcarsku našli ve vlaku zlatý poklad

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám