Hlavní obsah

Dílo zkázy v Krkonoších. Obce v okolí Hostinného odnesly povodeň nejvíce

Právo, Vladislav Prouza

Obraz zkázy měli večer po ničivé ranní povodni před očima obyvatelé krkonošských obcí. Povodeň různě intenzivně zdevastovala rozsáhlé, možná deset kilometrů čtverečních velké území při korytech horských a podhorských potoků od Horního Maršova u Trutnova po Hostinné u Vrchlabí.

Povodně v okolí Hostinného na TrutnovskuVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Voda odteklá do vnitrozemí odkryla zničené domy, mosty, automobily, zplundrované zahrady a mohutné půdní sesuvy.

„Tentokrát jsem měl štěstí. Jenom mne to lízlo. Bahno nás ale neminulo. Voda šla nejen z potoka Čistá, ale současně ze strání. Nahoře v Rudníku na tom však jsou mnohem hůř,“ zrekapituloval škody Antonín Halada z Rudníku u Hostinného, kde poslední velkou vodu pamatují v roce 2000.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jedno z mnoha aut utopených v potoce Čistá v Rudníku na Trutnovsku

„Tahle ale byla mnohem horší. Místní potoky stouply odhadem více než o půl metru více než tehdy,“ vzpomíná Miroslav Novák z Rudníka. „Známý po poslední povodni postavil barák o šedesát centimetrů výše, než byla tehdejší velká voda, a nebylo mu to nic platné. Kromě poničeného domu, na který se sesula zemina, přišel o dvě auta zaparkovaná na dvoře. Vzala je voda,“ podotkl Novák.

Škodily hlavně menší toky

Dílo zkázy způsobily v Hostinném a okolí hlavně místní potoky. Labe se většinou udrželo v korytě. Voda začala stoupat okolo čtvrté hodiny ranní. Vrcholu dosáhla povodeň v sedm hodin a posléze začala pomalu opadávat. Necelé čtyři hodiny ale úplně stačily. Okolí koryt potoků od Rudníku přes Arnultovice a Hostinné skončilo totálně zdevastované. Šestici ohrožených lidí musel ze spárů živlu zachránit záchranářský vrtulník. Zázrakem nikdo nepřišel o život.

Dvůr Králové nad Labem a Jaroměř zachránila v neděli před velkou vodou přehrada Les Království. Zaplněná na plnou kapacitu zadržela skoro 7,3 miliónu kubíků vody. Voda se během nedělního odpoledne zastavila třicet centimetrů pod korunou hráze.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zničený most v Mostku u Dvora Králové nad Labem

Povodeň v neděli přežila i Jaroměř, kde lidé stavěli protipovodňové zábrany a utěsňovali sklepy. Labi ve Dvoře Králové chybělo do rozlití po nejrizikovější části města čtyřicet centimetrů. „Hlavně aby nepřišla druhá vlna, což je vzhledem k počasí na horách vcelku možné,“ netajili obavy obyvatelé Dvora Králové a Jaroměře.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Přehrada Les Království zaplněná na plnou kapacitu zadržela skoro 7,3 miliónu kubíků vody.

„Odpoledne se naštěstí z přehrady už víc odpouštělo, než přitékalo. Větší problémy ale nastaly s povodňovými turisty, kteří vzdor našemu neustálému upozorňování blokovali silnici,“ konstatovali u královédvorské přehrady policisté.

Situaci komplikovali turisté

Povodňoví turisté možná působili na řadě míst Trutnovska větší komplikace než velká voda. Auta výletníků z celé republiky překážela vozům záchranářů a hasičské technice. Rodiny turistů s malými dětmi a nezřídka domácími mazlíčky vyrazily hned z rána na Trutnovsko, odkud zazněla první zpráva o povodních.

Kontrast mezi lidmi odstraňujícími povodňové škody a turisty fotícími mobily zkázu z aut nebylo možné přehlédnout. Jenom na přehradě Les Království se během neděle vystřídaly tisíce lidí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obraz zkázy měli třináct hodin po ničivé povodni před očima obyvatelé krkonošských obcí v okolí Hostinného.

„Kromě Dvorských jde z velké částí, soudě alespoň podle espézetek, o návštěvníky leckdy až od Ostravy. Hospoda u přehrady pomalu nebude mít co točit, jestli už nevyprahla. Jsme tady od osmi od rána – a je to pořád horší,“ zhodnotili v neděli odpoledne stav policisté snažící se udržet v okolí přehrady dopravní kázeň.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám