Hlavní obsah

Dilema. Delší bezinfekčnost, nebo třetí dávka?

Prvním českým očkovaným proti covidu, mezi nimiž byli v lednu a v únoru lékaři, zdravotníci, senioři a vážně nemocní, skončí zaručená doba bezinfekčnosti podle výrobců, následně akceptovaná ministerstvem zdravotnictví, po devíti měsících. To by mohlo znamenat, že těmto prioritně vakcinovaným by byly už v září jejich očkovací certifikáty v Česku k ničemu.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Museli by tedy při návštěvách veřejných míst v tuzemsku, včetně restaurací nebo posiloven, podstupovat stejné testování, jako kdyby očkováni nikdy nebyli.

Řada studií však již teď ukazuje, že reálná doba bezinfekčnosti po ukončeném očkování je až rok a půl, tedy dvakrát delší než ta odhadovaná výrobcem vakcín.

Alternativním řešením je přeočkování ještě třetí dávkou, která již má zaručit dlouhodobou imunitu proti covidu-19. České ministerstvo zdravotnictví se ještě nerozhodlo, jakou cestu zvolí.

Buď prodlouží dobu uznávané bezinfekčnosti na rok a půl, nebo doporučí očkování třetí dávkou, takzvaným posilovačem, alespoň vybraným skupinám.

Mezi českými lékaři se už dokonce na sociálních sítích hovoří o tom, že někteří z jejich ohrožených pacientů už třetí dávku dostali. Na přímé pokyny už nechtěli čekat.

Velká centra končí, zůstanou jen místa bez registrace

Koronavirus

„Třetí dávka mRNA vakcíny pro transplantované byla schválena v USA. Můj pacient už také dávku dostal. Je po transplantaci plic. Dle hodnoty protilátek volí specialisté i u nás individuální revakcinaci,“ uvedla na Twitteru praktická lékařka z Prahy.

Resort zdravotnictví však stále váhá. „Požádal jsem Klinickou skupinu, Českou vakcinologickou společnost a Státní ústav pro kontrolu léčiv o odborné stanovisko k podání třetí dávky očkování.

Musíme o tom rozhodnout do konce srpna,“ napsal minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na twitter.

Vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal včera Právu potvrdil, že na stanovisku pracují a do dvou týdnů ho ministerstvu předají.

„Přinejmenším budeme doporučovat přeočkování u imunosupresivních pacientů, tedy lidí po transplantacích, u pacientů se sníženou imunitou a vážně nemocných. Je otázkou, zda zahrnout i seniory,“ řekl redakci hlavní epidemiolog IKEM.

V září utrum?

Na oficiální pokyn ministerstva netrpělivě čekají nejen lékaři a nemocní v jejich péči, ale i lidé, kteří si prostě jen naplánovali podzimní dovolenou.

„Podle posledních studií by měly protilátky vydržet až rok a půl, nicméně i u nás se pracuje stále s devítiměsíční lhůtou,“ řekla Právu paní Veronika z Brna.

„Chystáme se s rodinou ke konci prázdnin do Chorvatska a překvapilo nás, když jsme zjistili, že tam původně uznávali pouze 210 dnů od ukončené vakcinace.”

„Manžel, který je lékař a byl očkován v první vlně, by se do této lhůty už nevešel. Pak naštěstí prodloužili dobu, kdy akceptují očkování, na 270 dnů, takže mu vyprší až tři dny po návratu,” dodala.

Kalifornie přikázala injekci už i učitelům

Koronavirus

V září už však budou mít podobní cestovatelé smůlu. České ministerstvo zahraničních věcí na dotaz Práva reagovalo tím, že vše je v rukou ministerstva zdravotnictví.

A našim cestovatelům radí, aby si bedlivě přečetli vstupní podmínky konkrétní země, kam se chystají, protože uznávané období bezinfekčnosti po dokončeném očkování se může lišit.

Reklama

Výběr článků

Načítám