Hlavní obsah

Diag Human chystá žalobu na ministerstvo kultury

Aktualizováno

Společnost Diag Human se chystá podat žalobu na ministerstvo kultury kvůli poškození dobrého jména. Uvedl to ve středu advokát firmy Jan Kalvoda. Společnost vede s ČR dlouholetý spor o několikamiliardové odškodnění kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) na zasedání vlády

Článek

Společnost se obrátila se svým nárokem i na zahraniční soudy. Například vídeňský soud pak na čas zabavil tři česká umělecká díla. Firmě se nelíbí tvrzení, které ministerstvo prostřednictvím své mluvčí v této souvislosti uvedlo.

Ministerstvo kultury kvůli předchozímu rakouskému verdiktu nepovolilo loni na podzim vývoz některých exponátů z výstavy Europa Jagellonica do Polska. Obávalo se, že by je mohl potkat stejný osud i přesto, že se firma zavázala žádný nárok vůči dílům nevznést. Mluvčí Markéta Ševčíková podle Kalvody tehdy uvedla, že "podobný slib dala firma Diag Human i v případě exponátů ve vídeňském Belvederu, přesto je pak zabavila". Podle advokáta je informace nepravdivá a implikuje ze strany Diag Human "podvodné a obmyslné jednání".

Museli jsme zdůvodnit opatrnost, tvrdí mluvčí

"Právní zástupce firmy Diag Human jistě žalobu podat může, na to má právo. Extrémní opatrnost ministerstva ale byla v případech povolování vývozu uměleckých předmětů v majetku státu zcela namístě a tuto opatrnost jsme museli přesně zdůvodnit, neboť jinak by byly zákazy vývozu uměleckých artefaktů považovány za nepřípustnou svévoli," řekla ve středu Ševčíková. "Hlavním důvodem pro naše jednání byl dřívější přístup Diag Human k uměleckým dílům, která se nacházela v zahraničí," dodala. Podle ní neexistuje nic, čím by mělo ministerstvo dobré jméno Diag Human poškodit.

"Nikdy jsem neřekla, že firma Diag Human slib dala a poté jej porušila; řekla jsem pouze, že musíme být opatrní, jelikož v Rakousku to rovněž vypadalo, že se nic nestane, a pak byla díla zabavena," uvedla dále.

Heger informuje vládu

O dalším postupu ČR u zahraničních soudů má ve středu informovat vládu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ministerstvo totiž připravilo dodatek ke smlouvě s advokátní kanceláří Bělina and Partners, která stát zastupuje. Další právní služby budou stát 20 miliónů bez DPH. V Rakousku, Francii, USA, Británii, Švýcarsku a případně dalších zemích, na jejichž soudy by se Diag Human ještě obrátil, budou podle smlouvy zastupovat ČR zahraniční právní kanceláře spolupracující s touto českou kanceláří.

Podle legislativního náměstka ministra Martina Plíška (TOP 09) se dosavadní kauzy pro Česko vyvíjejí zatím úspěšně. "My doufáme, že poté, co se vyřeší kauza v Česku, tak se současně ztratí možnost těchto sporů v zahraničí," uvedl v úterý. ČR tvrdí, že arbitráž s firmou není doposud skončena. Rozhodčí nález z roku 2008, podle kterého má stát zaplatit přes osm miliard korun a úroky, není podle ní pravomocný. Nyní soudy dokončují výběr přezkumného senátu.

"Společnost si dovoluje upozornit členy vlády na skutečnost, že protiprávní postup, kterým si s pomocí soudů snaží jmenovat všechny rozhodce takzvaného přezkumného senátu, je v rozporu nejenom s českými, ale i evropskými právními normami," uvedla ale prostřednictvím Kalvody firma s tím, že hodlá jakékoli takové rozhodnutí opět u soudu napadnout. Diag Human také tvrdí, že nebude mít vliv na pokračování exekučních řízení v zahraničí.

Diag Human na rozdíl od ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových tvrdí, že arbitráž je skončená. Podle dřívějšího vyjádření Kalvody jí ČR s úroky dluží již více než deset miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám