Hlavní obsah

Diag Human chce dostat Julínka a Šnajdra před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Diag Human, která vede miliardový spor se státem kvůli neuskutečněnému obchodu s krevní plazmou, se rozhodla podat trestní oznámení na exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) a jeho tehdejšího náměstka Marka Šnajdra (ODS) pro podezření ze zneužití pravomocí. Podle Diag Human ovlivňovali rozhodčí řízení.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Článek

„Nehodláme nadále trpět další průtahy ve sporu trvajícím déle než 14 let a odklad meritorního rozhodnutí sporu opět až po dalších parlamentních volbách. Podáváme proto trestní oznámení na Tomáše Julínka a Marka Šnajdra pro trestný čin zneužití pravomocí úřední osoby,“ uvedl majitel společnosti Josef Šťáva v inzerátu otištěném v Právu.

Odvolal se přitom i na Evropský soud pro lidská práva, podle nějž nemá soudní spor trvat déle než šest let.

Šťáva v inzerci zdůraznil, že Nejvyšší soud ČR vynesl rozhodnutí, ze kterého vyplývá, že Julínek a Šnajdr v roce 2008 vědomě oklamali vládu, a poté „záměrně a protiprávně“ k získání výhody ve sporu podali návrh na jmenování rozhodce k předem vybranému, ale nepříslušnému Obvodnímu soudu v Praze 6.

„Na toto zneužití justice a porušení ústavního práva občana na spravedlivý proces jste byli písemně upozorněni - nikdo z vás ovšem ani neodpověděl,“ píše Šťáva s tím, že míní-li vláda boj proti justiční mafii vážně, měla by převzít odpovědnost za právně čisté ukončení sporu.

Původní rozhodčí nález ze srpna 2008 určil, že stát má Diagu zaplatit téměř devět miliard korun za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou na začátku 90. let. Obě strany sporu se však tehdy odvolaly. Česko nárok firmy odmítlo, Diag Human požadoval 15 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám