Hlavní obsah

Děti z uprchlických rodin dostaly ceny za vynikající studijní výsledky

Pět chlapců a 11 dívek z uprchlických rodin dostalo v pondělí ceny za vynikající studijní výsledky. Ceny převzali na ministerstvu školství od zástupců Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v ČR u příležitosti Světového dne uprchlíků, který připadá na 20. června. Ocenění dostaly děti ve věku od sedmi do 15 let, jejich rodiny do Česka přišly z osmi různých zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ocenění dostaly děti od 7 do 15 let (ilustrační foto)

Článek

Ceny za vynikající studijní výsledky uděluje Úřad Vysokého komisaře OSN dětem s mezinárodní ochranou každé dva roky, od roku 2004 pod záštitou ministerstva školství. V letošním roce ocenění obdrželi jeden chlapec z Íránu, dvě dívky a jeden hoch z Iráku, dva chlapci a jedno děvče z Kyrgyzstánu, dvě děti z Ukrajiny, čtyři dívky z Barmy, jedna z Čečenska, Běloruska a jedna Venezuelanka. Mezi oceněnými jsou dva páry sourozenců, a to z Iráku a Barmy.

Ceny mají upozornit na mimořádné školní výsledky a úspěchy školáků, kteří v ČR získali mezinárodní ochranu nebo o ni žádají. Jejich ocenění má sloužit jako motivace pro další děti azylantů ke studiu a k rozšíření povědomí o přínosu vzdělávání mezi jejich rodinami. Akce se podle jejích pořadatelů zároveň snaží nabourávat stereotypní uvažování o uprchlících v české společnosti.

Čeští středoškoláci získali zlatou medaili na Evropské olympiádě experimentální vědy

Věda a školy

Děti na ocenění nominují většinou jejich učitelé či sociální pracovníci z neziskových organizací pracujících s uprchlíky. Ceny pravidelně získává 10 až 15 dětí. Letos se udělovaly nejen za prospěch na vysvědčení, ale i za úspěšné zvládnutí distančního vzdělávání v důsledku opatření proti covidu-19.

Součástí ocenění je diplom, dárková kreativní sada a návštěva interaktivního muzea Illusion Art Museum Prague.

Reklama

Výběr článků

Načítám