Hlavní obsah

Čeští středoškoláci získali zlatou medaili na Evropské olympiádě experimentální vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Univerzitě Hradec Králové (UHK) se pro české účastníky konala Evropská olympiáda experimentální vědy. Dva týmy sestavené z nejlepších tuzemských středoškoláků zde soutěžily v přírodovědných experimentálních úlohách. Na dálku se utkaly se soupeři z dalších 18 evropských zemí, nakonec vybojovaly zlatou a bronzovou medaili. V absolutním pořadí obsadil lepší český tým 5. místo, informoval mluvčí UHK Jakub Novák.

Foto: UHK

Středoškoláci z Česka uspěli na olympiádě experimentální vědy

Článek

Na rozdíl od jiných podobných olympiád je Evropská olympiáda experimentální vědy (European Olympiad of Experimental Science – EOES) kombinací tří přírodovědných disciplín: biologie, chemie a fyziky. Tomu podle hradecké vysoké školy odpovídá i tříčlenné složení týmů a charakter úloh.

Překážky ho nezastaví. Neslyšící student získal cenu Wernera von Siemense

Domácí

„Úkoly olympiády jsou založeny na praktickém experimentování, jsou intelektuálně náročné a vyžadují velkou míru týmové spolupráce,“ popsal Jan Kříž z UHK, který působí i jako republikový koordinátor soutěže.

Do 17 let

Členové týmů se vybírají z vítězů národních kol předmětových olympiád, žádnému z nich v době konání nesmí být více než 17 let.

„Jedním z cílů těchto soutěží je právě rozvíjení mladých vědeckých talentů. K přípravě patří i soustředění či domácí úlohy,“ vysvětlil Kříž. Mnoho vítězů podle něj studuje později na prestižních univerzitách, mnohdy i v zahraničí, a věnují se vědecké kariéře.

Nejvíce uspěli Maďaři

Celkově se nyní nejvíce zadařilo studentům z Maďarska, jelikož na zlato dosáhly hned dva týmy z této země.

Vědcem na zkoušku už na střední. I letos Akademie věd nabízí studentské stáže

Věda a školy

Příští rok bude celou Evropskou vědeckou olympiádu hostit právě univerzita v Hradci Králové. Členové tamní Přírodovědecké fakulty UHK, kde Kříž působí jako děkan, se podle jeho slov dlouhodobě angažují v péči o mladé přírodovědné talenty, zejména v oblasti fyziky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám