Hlavní obsah

Děti z Prahy 6 hygienici plošně naočkují proti žloutence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Děti z Dejvic a Bubenče budou plošně očkovány proti žloutence typu A. Ve čtvrtek o tom rozhodl hlavní hygienik Vladimír Valenta. Očkování dětí od jednoho roku do 15 let budou zdarma provádět praktičtí lékaři od pátku.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Po dobu havárie byli lidé odkázáni na cisterny

Článek

Dospělí očkováni nebudou. Voda lidem způsobila střevní potíže, rozbory ukázaly koliformní bakterie a noroviry. Žloutenka v žádném vzorku odhalena nebyla. Očkování proti nemoci se provádí preventivně.

"Očkování je zaměřeno na nejvíce ohroženou skupinu obyvatel vzhledem k její imunitě a chování," vysvětlil Valenta. Žloutenka má inkubační dobu 15 až 50 dní, voda byla prohlášena za pitnou teprve před týdnem. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Nepředpokládám ale, že by ho bylo nutné vymáhat," dodal k očkování hlavní hygienik.

Lokalita, které se očkování týká, je ohraničená ulicemi
Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, Náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Bez pitné vody bylo přibližně 32 tisíc obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Mezi nimi zhruba 4000 dětí. Podle zástupkyně ředitele pražské hygienické stanice Zdeny Jágrové je mezi dětmi v oblasti asi 2200 žáků základních škol, přibližně 860 předškoláků, kteří navštěvují mateřské školy, a zbytek jsou děti mladší.

Očkovat budou lékaři i ambulance ve Zdravotním ústavu

Děti budou očkovat praktičtí lékaři pro děti a dorost, kterých je v oblasti 24. Rodiče mohou své potomky nechat očkovat také v ambulanci Zdravotního ústavu v Rumunské ulici v Praze 2.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách.

Zjištění pražských hygieniků také ukázalo, že špatně bylo i lidem, kteří závadnou vodu nepili. Může za to zřejmě vir, který byl ve vodě nalezen spolu s bakteriemi. Člověk, který vodu vypil, pak mohl nevědomky nákazu předat jinému například kýchnutím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám