Hlavní obsah

Děti od 12 do 15 let se budou moci očkovat proti covidu od začátku července

Registrace k očkování proti koronaviru se dětem mezi 12 a 15 lety otevře 1. července, informoval premiér Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích. Do očkovacích center, kde mimo jiné bude muset být přítomen pediatr, děti doprovodí zákonní zástupci, nejčastěji tedy rodiče.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

Pro očkování dětí od 12 let je od konce května v EU schválena vakcína Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech. Už předtím byla pro očkování dětí nad 12 let schválena v USA a Kanadě.

EMA schválila očkování dětí od 12 let

Evropa

Vakcíny budou moci centra podávat ihned po 1. červenci, doplnil Babiš. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli uvedl, že v polovině července by chtěl umožnit očkování všem, kteří pro vakcínu přijdou, bez předběžné registrace.

Ukončené očkování proti covidu-19 má v Česku víc než 2,5 milionu lidí. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo za téměř půl roku od začátku vakcinace zhruba 4,7 milionu obyvatel, to je asi 44 procent populace. Právě proočkovanost je podle odborníků hlavním důvodem, proč epidemie v posledních týdnech ustupuje. V sobotu přibylo v Česku 63 případů koronaviru, nejméně za první víkendový den od loňského 11. července.

Od 1. července v MHD pouze roušky, míní Vojtěch

Domácí

Babiš apeloval na mladé, ale i ostatní obyvatele Česka, aby se očkovat nechali, a to i v souvislosti s informacemi o šíření indické mutace koronaviru označované jako delta.

Stejně jako Vojtěch hovořil o takzvané diskriminační metodě testování PCR, na jejímž základě je možné zjistit neobvyklost mutace viru a později vzorek sekvenovat. Sekvenací se zjišťuje mutace viru.

Reklama

Výběr článků

Načítám