Hlavní obsah

Demonstranti podpořili českou matku, které v Norsku sociálka odebrala děti

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

„Diskriminace občanů České republiky!“, „Vyhněte se Norsku!“, „Norsko odebralo děti české matce!“. Tato a další hesla zněla v úterý ráno z úst desítek účastníků pražského protestu proti postupu norských úřadů, které už čtvrtým rokem zadržují Češce Evě Michalákové její dva syny.

Foto: Josef Koukal, Právo

Za vrácení dětí z norské náhradní péče do původní české rodiny demonstrovaly v Praze desítky lidí.

Článek

Tehdy dvouletého Davida a šestiletého Denise jí v květnu 2011 odebrala norská sociálka Barnevern kvůli podezření ze sexuálního zneužívání otcem. Ačkoli policie a soudy obvinění později vyvrátily, děti zůstávají nadále v náhradní péči.

Žena se obrátila na Evropský soud pro lidská práva, kde ale neuspěla. Uvedla to v úterý ministryně práce Michaela Marksová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na případ před rokem upozornilo Právo. Nyní údajně paní Michalákové hrozí v Norsku dokonce stíhání za to, že svou kauzu v Česku medializovala a poškodila tím údajně pověst severského státu.

Foto: Josef Koukal, Právo

Na demonstraci bylo možné podepsat i petici.

„Právě proto, že soudy v Norsku probíhají za zavřenými dveřmi, je moje dcera vystavena tomu, že tam bude možná postavena před soud za zveřejnění svého případu,“ řekl Právu otec Michalákové a dědeček odebraných chlapců Jiří Pavelka.

Baudyšová: Česko se matky nezastalo

„Dnes se Eva Michaláková dozvěděla, že její děti mají být dány k adopci a ona sama zbavena rodičovských práv jako trest za to, že ona sama informovala o případu česká média,“ uvedl také právník Pavel Hasenkopf, který se podílí na petiční akci za vrácení dětí matce.

On i Pavelka se v úterý zúčastnili demonstrace před Emauzským opatstvím v Praze, kde mezitím probíhala mezinárodní konference k 25. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte.

„Spojuje nás naprostý nesouhlas s tím, co se oběma chlapcům v Norsku přihodilo,“ řekla Právu další účastnice protestu, ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

„Celé jednání úřadů se odehrálo podle norské judikatury s tím, že českým úřadům do toho prý nic není. Přitom platí Úmluva o právech dítěte, která jasně říká, že každý stát má v zájmu svých dětí udělat maximum toho, co je v jeho silách,“ podotkla Baudyšová. „Nevěřím, že byly ze strany České republiky všechny prostředky vyčerpány,“ dodala.

Foto: Josef Koukal, Právo

Demonstranti v Praze.

Případ odebrání bratrů Michalákových odstartovalo udání učitelky v mateřské škole ve Steinbergu, kde jejich matka s manželem a dětmi žila.

Učitelka policii řekla, že děti mluví o buzení v noci a obtěžování ze strany otce. Oba hoši byli v Norsku svěřeni do náhradní pěstounské péče, ačkoli mají české občanství a už v průběhu vyšetřování údajného zneužívání o ně projevili zájem jak prarodiče, tak sestra matky žijící v Česku.

Přestože se podezření vůči rodičům nikdy nepotvrdila a policie případ odložila, navrácení dětí se rodina dodnes nedočkala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám