Hlavní obsah

Deltakron existuje, ale není nebezpečnější

Nová varianta koronaviru, která se kvůli rekombinaci variant delta a omikron označuje laicky jako deltakron, se v ČR zatím nevyskytla. Výskyt se potvrdil dosud v několika zemích, přičemž nebyl zaznamenán výraznější epidemiologický dopad ani závažnější průběh onemocnění.

Foto: Allison Dinner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nová varianta AY.4/BA.1 vznikla z variant GK/AY.4 a GRA/BA.1 a byla potvrzena v Holandsku, Dánsku, USA a ve Francii její existenci potvrdil Pasteurův ústav,” informoval v pondělí ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý.

O variantě deltakron informoval v lednu šéf laboratoře biotechnologie a molekulární virologie na Kyperské univerzitě Leonidos Kostrikis. Někteří odborníci byli k poznatku zdrženliví a naznačovali, že se mohlo jednat o kontaminaci vzorků v laboratoři.

Deltakron? Je to jen kontaminace v laboratoři, zpochybňují vědci objev

Koronavirus

To se nepotvrdilo. „Jde o variantu, která obsahuje geny z variant delta a omikron, kvůli této kombinaci genů hovoříme o takzvaném rekombinantním viru. Ten vzniká, když u jednoho infikovaného jedince dojde k infekci více než jednou variantou najednou, jde ale o spíše výjimečné případy,” popsala mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová s tím, že v ČR nebyl doposud žádný záchyt zaznamenán.

Prokázaných rekombinací se již v minulosti v souvislosti s koronavirem objevilo více. Tato konkrétní byla podle Čechové zatím prokázána v několika evropských zemích, konkrétně ve Francii, Belgii, Dánsku, Nizozemí a Německu, a to „bez závažného klinického a epidemického dopadu”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám