Hlavní obsah

Dělení na sobotkovce a haškovce by byla sebevražda, řekl místopředseda ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec míní, že štěpení strany na sobotkovce a haškovce by ČSSD fatálně poškodilo. Chovanec v rozhovoru pro Právo rovněž uvedl, že za optimální volební výsledek pro ČSSD by považoval zisk více než 35 procent hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Článek

Na březnovém sjezdu v Ostravě jste byl zvolen místopředsedou ČSSD. Považujete se spíše za sobotkovce nebo haškovce?

Pro mě osobně dělení na sobotkovce a haškovce skončilo po minulém sjezdu v roce 2011. Tehdy se legitimně postavil Michal Hašek do souboje s Bohuslavem Sobotkou. Jakožto hejtman jsem byl považován za Haškova spojence, byť náš Plzeňský kraj dal nominaci na post předsedy oběma.

Po tomto sjezdu pro mě to dělení přestalo mít smysl. Nyní jsem zastáncem předsedy strany. Získal velmi silný mandát. Chci-li být součástí nějaké politické struktury, tak musím dodržovat názor většiny. Další dělení na sobotkovce a haškovce je proto naprosto irelevantní. A hlavně, pokud by strana chtěla jít touto cestou, tak je to sebevražedná mise, u které já nebudu. Ze zkušenosti, kterou mám, tak toto je názor valné většiny členů. Sobotkovci a haškovci jsou nyní spíše mediální hra.

Co jste ale říkal na kontroverzi kolem nové stínové vlády, kdy právě Michal Hašek reagoval na její složení velmi prudce, hovořil o hrozbě vykopání válečné sekery s prezidentem Milošem Zemanem?

Michal Hašek zareagoval velmi prudce, aby za tři dny řekl na tiskové konferenci, že v soc. dem. žádné hádky nejsou. Skoro bych si řekl, že ta prudká reakce byla nějaká mediální dezinterpretace jeho slov. Byl jsem na politickém grémiu, kdy se stínová vláda řešila. Proběhlo to v korektním duchu. Řekli jsme si několik slabin, které tam případně vidíme, ty se vydiskutovaly.

Odcházeli jsme s konsenzem, že to je primárně na zodpovědnosti předsedy strany. Za ním budou chodit novináři a veřejnost se ptát na jednotlivé členy stínové vlády při jejich problémech.

On je opravdu tvůrcem a režisérem toho, s kým chce dělat. Také je potom zodpovědný za toho, s kým chce dělat. Myslím si, že to Bohuslav Sobotka udělal dobře. Na posledním politickém grémiu i stínové vládě už jsme toto téma neřešili.

Ptal jste se Haška, proč zpočátku poskytl tak silné vyjádření?

Michala Haška jsem se neptal, protože jsem neměl zatím prostor s ním hovořit osobně. Nechci to řešit prostřednictvím třetí osoby nebo telefonu. Pro mě bylo zásadní, že Michal Hašek poskytl prohlášení, že byla-li nějaká kontroverze, tak pominula.

A nemůže nová stínová vláda způsobit vykopání válečné sekery s prezidentem Zemanem?

Myslím si, že žádná politická strana v ČR by neměla mít zájem na vykopání válečné sekery s prezidentem. Na druhou stranu, soc. dem. nejde řídit z Poslanecké sněmovny, ze Senátu a ani z Hradu. ČSSD se musí řídit z Lidového domu.

Je zde legitimní právo předsedy strany vybrat si lidi, se kterými chce spolupracovat. Neberu to jako vykopání válečné sekery s Milošem Zemanem. Už zaznělo, že se prezident má sejít s Bohuslavem Sobotkou. Je velmi dobře, že našli společnou řeč, že spolu budou mluvit.

My chceme, aby veřejnost chápala naše kroky. Určitě by nechápala, kdybychom s prezidentem hovořit nechtěli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Dokážete si představit povolební spolupráci se Stranou práv občanů – zemanovci (SPOZ), ať už ve formě podpory menšinové vlády ČSSD, nebo otevřené koalice?

Dovedu si představit spolupráci s SPOZ daleko lépe než s ODS, s TOP 09 nebo s jakoukoliv vládní stranou. Bude záležet na programovém průniku a na dohodě o programovém prohlášení. Soc. dem. si nemůže dovolit jít do vlády, kde by nesplnila většinu ze svého volebního programu. Určitě bude prioritou, že nechceme privatizovat veřejný prostor. Zemanovci zatím v těchto věcech komunikují obdobně.

Už máte v ČSSD určeno, kdo bude mít na starosti kampaně v supervolebním roce 2014?

Politickou zodpovědnost za přípravu voleb jsem dostal já. To znamená, že technické zabezpečení voleb, nerad bych to slučoval s funkcí volebního manažera, bude na mně.

Volit se bude do Sněmovny, Evropského parlamentu, obecních zastupitelstev a třetiny Senátu. Budete mít na starosti všechny tyto volby?

Zatím je to tak, že připravujeme volební štáby a týmy na všechny typy voleb. Nemyslím si, že je účelné, abychom po parlamentních volbách celou strukturu překopávali. Maximálně se ji budeme snažit vylepšit.

Když analyzujete předchozí volby, co už nechcete v kampani opakovat?

Zásadní pro volby bude sdělení. Chceme přitom být velmi efektivní. Určitě nebudeme mít peníze na velké volební kampaně minulých let, ale to je asi problém všech politických stran. Budeme se snažit být superúčinní ve sdělování našich názorů voličům.

Máte už představu, jakou finanční částku ČSSD na volby vynaloží?

Zatím nejsem schopen definovat přesnou částku, rozsah. Jednáme o tom velmi intenzivně s kolegou Martinem Starcem, který má financování na starosti. Nemáme ambice se na volební kampaň zadlužovat. Bude to opravdu kampaň velmi úsporná.

Omezíte třeba počet bill-boardů oproti předchozím kampaním?

To jsou otázky velmi zajímavé, ale předčasné. Analyzujeme i nové možnosti komunikace s voliči – internet, Facebook. Pokud dojdeme k tomu, že billboardy v takovém rozsahu nejsou potřeba, tak je omezíme. Jsme ale na začátku té cesty.

Určitě ale máte k dispozici jízdní řád, jaké budou v přípravě volební kampaně kroky v příštích měsících.

Slíbil jsem, že během čtrnácti dnů připravím a předložím politickému grémiu první časovou osu, kdy co chceme spouštět, jakým způsobem na tom chceme pracovat. Touto cestovní mapou k volbám bychom se chtěli řídit. Můj osobní názor je, že bychom celou přípravu voleb po technické stránce měli mít hotovou do srpna.

Pokud jde o volební výsledek ČSSD ve sněmovních volbách, jaký vidíte jako optimální?

Četl jsem nyní vyjádření politologů, kteří říkali, že cokoliv pod 30 procent je neúspěch. Myslím si to také. Optimum je nad 35 procent. A to, co je pod 30 procent, by za současné znalosti a stavu věci neúspěch byl. Velkou otázkou je, co se ještě během toho roku stane. V současné době bych byl rád, kdybychom se pohybovali v pásmu 35 procent plus.

Velký úspěch ČSSD zaznamenala v krajských volbách v roce 2008, kdy zvolila jednoduché téma třicetikorunových poplatků ve zdravotnictví. Plánujete něco obdobného, nějaké jednoduché centrální heslo tohoto typu?

Bohuslav Sobotka jako předseda soc. dem. říká jasně, že nechce slibovat věci, které nemůžeme splnit. To znamená, my půjdeme pouze a jenom s poselstvím, které chceme a umíme v rámci vládního prohlášení naplnit.

Nemyslím si, že bude heslo typu, že něco zrušíme – a pak to nezrušíme. Programovou část má na starosti Lubomír Zaorálek. Pokud jde o zrušení poplatků, to je stále platné téma. V kampani se může objevit několik jasných sdělení veřejnosti s tím, že bude jasně popsáno, jakým opatřením k tomu chceme dospět.

Takže se už neobjeví sliby typu 13. důchodu?

Třináctý důchod nebylo vhodné heslo. Dokonce se domnívám, že i tehdy neoslovilo cílovou část voličů. Je to jedna z chyb, kterou už opakovat nebudeme, poučili jsme se. Zrovna v tomto případě jste trefil hřebíček na hlavičku.

Nasadíte na kandidátky i nestraníky, známé osobnosti?

Myslím si, že to je cesta, ke které soc. dem. v minulosti několikrát sáhla, a to úspěšně. Primárně nominace vychází z regionu, každý z nich bude chtít uspět. Pokud nenajde ve svých řadách osobnost a bude mít nabídku, která je soc. dem. blízká a hájí stejné zájmy i myšlenky, tak nevidím důvod, proč se tomu bránit.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám