Hlavní obsah

Dějiny podivností

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není sice obvyklé, aby policie fušovala do dějepisu, ale pokud jde o právě obnovované vyšetřování případu lehkých topných olejů, bude asi třeba zařadit kriminalistiku mezi pomocné vědy historické. Objevila se totiž tvrzení - bohužel ne pravdě nepodobná - že se ony miliardové podvody neobešly bez pomoci policistů a celníků, ale snad i politiků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ludmila a Josef Havlovi při autogramiádě své nové knihy Až sem ...

Článek

Vyšetřování ponechme vyšetřovatelům, jistě si však mohu dovolit připomenout, co každý ví. Stanovit dvě rozdílné ceny nebo dvě rozdílné daňové sazby na dva laicky nerozeznatelné výrobky znamená koledovat si o kriminalitu. První Klausova vláda, v níž nechybělo hned několik ekonomů první hvězdné velikosti, však toto neštěstí nejen strpěla, ale podivně dlouho jí trvalo, než našla jediné efektivní řešení: srovnat ceny.

Ona ale ta doba na počátku devadesátých let minulého století i jinak nahrávala podivným čachrům, když parlament zrušil staré zákony typu rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, ale nová hospodářská legislativa ještě nebyla. Však také tehdy bezmála přes noc vznikaly obrovské majetky, založené na primitivní operaci za babku koupil, za milióny prodal. Ale dodnes se o tom gaunerství, založeném na zneužití informací a styků, nesmí hovořit jako o gaunerství, protože nebyl porušen žádný zákon.

Anebo možná i byl (vždyť první verzi zákona o střetu zájmů přijala Česká národní rada už v roce 1992), ale chyběla takzvaná politická vůle tyto případy vyšetřit. Dnešní ministr vnitra František Bublan dokonce tvrdí, že i za dodnes neujasněnými záhadami v případě podvodů s lehkým topným olejem je třeba vidět nedostatek politické vůle.

Rozumí se tehdejší nedostatek. Dnes ta vůle je a pranic nezáleží na tom, že může být motivována i zájmem dnešní vládnoucí ČSSD postavit na pranýř ODS, která vládla v oněch divných časech.

Dovolím si však připomenout panu ministrovi, že politická vůle není totéž co politický zájem, jímž poněkud zaváněla jeho vystoupení na téma detektoru lži. Nechť policie koná svobodně a nestranně a nikdo jí neradí a nikdo ať předem nepředjímá, zda někoho z tehdejších politiků obviní nebo očistí. Jen tak může pomoci právu - a možná i dějepisu.

Ostatně jen tak lze také dospět k onomu kýženému stavu, obvyklému v normálních demokraciích, kde vyšetřování kriminálních deliktů na vůli politiků pranic nezávisí.

PRÁVO 30. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám