Hlavní obsah

Dát autobusákům 420 miliónů? Nesmysl, říká Babiš o slibu Sobotky

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nesmyslný návrh, pan premiér zase něco slibuje. Tak reagoval ministr financí Andrej Babiš (ANO) na nápad šéfa kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby vláda dala 420 miliónů korun řidičům autobusů a zabránila tak chystané čtvrteční stávce. Babiš poznamenal, že nevidí důvod, proč by daňoví poplatníci měli platit zaměstnancům soukromých firem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Samozřejmě že s tím nesouhlasím. Nevidím důvod, proč by daňoví poplatníci měli platit řidičům soukromých přepravců, ještě když kraje dostaly osm miliard navíc. Oni na to peníze mají a bez problému by to všichni zaplatili,“ odpověděl Babiš na dotaz Novinek, zda bude chtít peníze uvolnit z vládní rozpočtové rezervy.

Sobotka chce o svém návrhu jednat na středečním večerním jednání vlády.

„Pan premiér zase něco slíbil bez toho, aby na to bylo krytí. Ráno jsem jednal s paní Valachovou, která potřebuje 400 miliónů pro učitele, kteří to opravdu potřebují. My v té rozpočtové rezervě máme už jenom 1,7 miliardy a je nesmysl tam dávat tyhle peníze,“ uvedl Babiš. „Pan premiér to slíbil, ale celé to nedomyslel,“ dodal.

Částka by měla podle Sobotky pokrýt zhruba polovinu letošních nákladů spojených s navýšením platů, jak je vyčíslily kraje. Peníze by rozdělovalo ministerstvo dopravy.

Řidiči autobusů plánovali ve čtvrtek kvůli nízkým mzdám stávkovat ve čtyřech krajích, a to ve Zlínském, Jihočeském, Jihomoravském a Ústeckém. Jihočeši si to ale na poslední chvíli rozmysleli a situace v Ústeckém kraji je nejistá. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám