Hlavní obsah

Daň z nabytí nemovitosti bude nově platit kupující, schválili poslanci

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Kdybychom zrušili daň z nabytí nemovitosti, ušetřili bychom statisíce daňových přiznání ročně, prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Svůj pozměňovací návrh na zrušení této daně ale Sněmovnou neprotlačil. Poslanci nakonec schválili, že daň z nabytí nemovitosti bude nově platit výhradně kupující.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Lidé, kteří by si například pořídili dům za milión korun, by podle Stanjury v případě zrušení daně ušetřili čtyřicet tisíc korun. „Nechte ty peníze lidem, oni s nimi budou investovat lépe než stát,“ promluvil k poslancům Stanjura.

„Netvařte se, že zrušením této daně by došlo k nějakému problému. Ušetřili bychom statisíce daňových přiznání ročně. Stovky úředníků, stamilióny provozních výdajů. To za to stojí,“ pokračoval. Stát díky této dani vybral za loňský rok 11 miliard.

Návrh ODS ale nakonec Sněmovna smetla ze stolu. Zvedlo pro něj ruku jen 42 zákonodárců, proti jich bylo 114.

„Překvapení se bohužel nekonalo. Vládní koalice odmítla zrušit daň z nabytí nemovitosti. Asi potřebuje peníze na rozdávání před volbami...” komentoval předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Kalousek: Podporujeme zrušení jakékoliv daně

Stanjuru podpořil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Podporujeme snížení a zrušení jakékoliv daně,“ řekl na plénu. Někteří jeho kolegové mu následně vyčetli, že když řídil státní kasu, sám daně zvyšoval nebo zaváděl. „Řešili jsme bezprecedentní situaci krize,“ hájil se Kalousek.

Dolní komora nakonec novelu zákonného opatření schválila s tím, že daň z nabytí nemovitosti bude nově platit pouze kupující. Současný výklad zákona je totiž nejednoznačný, daň mohl platit jak prodávající, tak kupující, záleželo na jejich dohodě.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Norma nyní poputuje do Senátu, poté ji ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman. Platit by mohla od letošního podzimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám