Hlavní obsah

Další případ omikronu na jižní Moravě, nakazil se školák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Laboratoře Fakultní nemocnice v Brně (FNB) odhalily už sedmý případ varianty koronaviru omikron. Nakaženým je školák z Adamova na Blanensku, kde už vyšetření potvrdila omikron před několika dny. Jak Právo informovalo o víkendu, v adamovské škole antigenní testy minulý týden odhalily více dětí s koronavirem, není tak vyloučeno, že počet těch, u nichž půjde o omikron, může být ještě větší.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

„Všechny případy byly odhaleny z rutinního testování pomocí metody diskriminační PCR, která byla následně doplněna o celogenomovou sekvenaci. U podezřelých případů byla potvrzena varianta omikron,“ potvrdila Právu mluvčí FNB Veronika Plachá.

„Nakažení mají lehký nebo bezpříznakový průběh onemocnění. Nikdo z infikovaných variantou omikron neměl cestovatelskou anamnézu či kontakt s někým, kdo nedávno přicestoval do České republiky. Lze tedy hovořit o komunitním šíření. O výskytu nových variant, včetně mutace omikron, je rychle informována krajská hygienická stanice, aby mohla zajistit přednostní trasování případných kontaktů,“ dodala mluvčí.

Šíří se fenomenální rychlostí, říká o omikronu britský ministr zdravotnictví

Koronavirus

Asi třetina laboratoří v republice včetně té ve FNB je schopná odhalit nové varianty koronaviru při základním testování, resp. takové laboratoře odhalí nastupující varianty s vyšší pravděpodobností.

„Reálný výskyt mutace lze však předpokládat i v ostatních oblastech republiky,” poznamenala Plachá s tím, že oddělení klinické mikrobiologie a imunologie brněnské nemocnice pomáhá s testováním a vyhodnocením vzorků z části kraje Vysočina a z několika nemocnic z Jihomoravského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám