Hlavní obsah

Dálnici D1 opět blokovaly nehody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hustý sníh je příčinou velkých komplikací v dopravě na vytížené dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Dopravní tepna byla v úterý dopoledne téměř neprůjezdná v obou směrech v úseku mezi 95. a 134 km. Novinkám to řekla Petra Dobiášková z Centra dopravních informací. Kolem 13:00 mohli řidiči s obtížemi cestovat ve směru na Prahu. Později se začaly rozjíždět i kolony ve směru na Brno.

Článek

Na D1 již od úterního rána docházelo k častým nehodám, padající sníh způsobil desítky karambolů. Situace se během dopoledne vyhrotila, kolem 13:00 byl na 95. km D1 uzavřen provoz ve směru na Brno. Havaroval tam kamión, blokoval v úterý pravý i levý jízdní pruh. 

V opačném směru mají řidiči problémy s namrzajícími nájezdy na dálnici, přesto je dálnice průjezdná. Dopravu také v poledne komplikoval kamión na 103. km, který dálnici zablokoval kvůli nevhodným pneumatikám. Podle Dobiáškové nepouštějí pohraniční policisté v Lanžhotě a ve Starém Hrozenkově do ČR kamióny, důvodem je obtížná sjízdnost na dálnici D1.

Na dálnici D1 se v úterý ráno řidiči nevyvarovali řadě nepříjemností. Na 47. km směrem na Brno v kopci zablokovaly kamióny dopravu, neboť prokluzovaly na sněhu. Dopravu se podařilo před 8:00 obnovit. Další komplikací byl v 8:30 na 48. km ve směru hořící vůz v levém jízdním pruhu.

V Mirošovickém úseku D1 napočítali policisté desítku dopravních nehod. Na 32. km ve směru na Prahu se srazily dva kamióny, nikdo nebyl zraněn. Na 30,5. km ve směru Prahu havarovala dodávka. Podobný problém řešili policisté a hasiči i na 216. km D1 na Vyškovsku, kde vybočila mimo vozovku dodávka.

Zablokována pro kamióny je i silnice mezi Opavou a Ostravou

Na cestách v Moravskoslezském kraji se v úterý vytvářely sněhové jazyky a závěje. V regionu sice sněží jen drobně, ale na řadě míst fouká silný nárazový vítr. 

Na Josefovském kopci stojí osm kamiónů, na Hrabyňském kopci 6 kamionů. Na místo vyjely dvě vyprošťovací Tatry vojáků z Hlučína. Hasiči na místě nezasahují.Podle dostupných informací jsou v obou směrech zneprůjezdněny pro nákladní automobily dva kopce na tahu Ostrava-Opavou

V Čechách řidiče překvapil nový sníh

západních Čechách stále intenzivně sněží i v úterý ráno. Hlavní silniční tahy jsou protažené a chemicky ošetřené. Rozbředlý sníh zůstává na silnicích nižších tříd. Ráno byl dočasně uzavřen pro kamióny směřující z Čech do Německa hraniční přechod Vojtanov.

"Sněžit začalo v pondělí po 22:00. Od noci je na silnicích veškerá technika. V současné době jsou silnice ošetřené. Nemáme informace o větších problémech," uvedl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

severních Čechách také sněží, silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém posypu, často pokryté vrstvou rozbředlého sněhu. V horských oblastech je vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Kvůli sněžení je ale posyp místy neúčinný. Mezi deseti až 15 centimetry sněhu připadlo v noci na úterý na horách v Libereckém kraji.

Práci silničářům komplikují některé kamióny, které kvůli nedostatečné zimní výbavě blokují dopravu. Pokud se je snaží předjet další nákladní automobil a uvízne, nemohou se pak silničáři se sypači přes takto zablokovaný úsek dostat dál.

Na většině silnic ve středních Čechách leží nová vrstva sněhu. Komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Kutnohorsku, Berounsku a Kladensku se vlivem větru mohou tvořit sněhové jazyky. S novým sněhem se museli vypořádat i motoristé na území hlavního města Prahy.

Ve východních Čechách napadlo přes noc až deset centimetrů nového sněhu. Meteorologové varují, že sníh by v regionu měl padat až do odpoledne. V Orlických horách se tvoří místy sněhové jazyky, silničáři také varují motoristy, že v některých místech je kvůli sněžení snížená viditelnost.

jižních Čechách leží v úterý většina silnic pod vrstvou sněhu. Silničáři proto doporučují maximální opatrnost. Obezřetní by měli být motoristé zejména v západní části kraje, kde v noci na vozovky připadlo několik centimetrů sněhu.

Sníh komplikuje dopravu i na východě ČR

Na většině území kraje Vysočina po ránu sněží, silnice jsou s opatrností a zimní výbavou sjízdné. Na některých úsecích musí mít nákladní auta sněhové řetězy. Teplota v úterý ráno rychle stoupla z minus 12 na průměrných minus tři stupně.

Na hlavních tazích a silnicích Zlínského kraje ošetřovaných chemicky leží rozbředlý sníh. Ostatní komunikace pokrývá vrstva zledovatělého sněhu, na níž leží čerstvě napadaný sníh. Na Vsetínsku se vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky. V horských oblastech Vsetínska jízdu řidičům komplikují také vyjeté ledové koleje.

Sněžení se nevyhnulo ani Olomouckému kraji. Na Jesenicku a Prostějovsku se navíc tvoří sněhové jazyky až závěje. Správci silnic z Jesenicka kvůli tomu museli v úterý ráno uzavřít úsek silnice třetí třídy Kameničky - Bílá Voda.

"Na Jesenicku sněží pouze drobně, s tím problém nemáme. Horší je to ale s větrem, který je nárazový. Na všech otevřených úsecích se kvůli tomu zafoukávají silnice. Nejhorší situace je na Javornicku," řekl dispečer jesenických silničářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na severozápadě ČR začalo sněžit

Meteorologové ve zprávách celý den upozorňují na blížící se extrémní nebezpečí v podobě trvalého sněžení. V Karlovarském kraji začaly padat první sněhové...

Výběr článků

Načítám