Hlavní obsah

Dalík: Myslel jsem, že budu mít pokoj. V penzionu dělal údržbu

Novinky, ren

Myslel jsem, že po propuštění budu mít pokoj. V penzionu jsem rekonstruoval toalety a dělal fasádu, řekl v rozhovoru pro Neovlivní lobbista Marek Dalík. Reaguje tak na informace o tom, že podstatnou část svého trestu místo ve znojemské věznici strávil v penzionu. Žádné pochybení kolem jeho pobytu ve vězení zatím nenašla ani kontrola ministerstva spravedlnosti.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lobbista Marek Dalík (vpravo) přichází v doprovodu vězeňské služby k Okresnímu soudu ve Znojmě.

Článek

„Myslel jsem, že když jsem trest přijal, řádně i půlku odpykal, a teď jsem byl za standardních podmínek propuštěn na podmínku, budu mít pokoj,” řekl v rozhovoru pro Neovlivní lobbista Dalík.

Podle svých slov ve znojemském penzionu U Císaře Zikmunda dělal každodenní práci, „která začíná úklidem, přes drobné opravy, rekonstrukce toalet nebo koupelen“. „Dělali jsme také fasádu,” pokračoval Dalík a vyvracel slova o tom, že by pobýval v luxusním penzionu.

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že lobbista Dalík, který byl před pár dny podmíněně propuštěn z vězení, strávil podstatnou část výkonu trestu právě v penzionu.

Ministerstvo: K pochybení nedošlo

K pochybení ve výkonu trestu nedošlo ani podle vězeňské služby, ani podle resortu spravedlnosti.

„Během kontrol Vězeňská služba ČR, stejně jako GIBS či krajské státní zastupitelství, nezjistila žádná pochybení. Při každé kontrole záznamů příchodů a odchodů z a do věznice byl pan Dalík podrobován i dechové zkoušce na alkohol, vždy s negativním výsledkem. Na pracovišti trávil odsouzený dle kontroly záznamů standardní pracovní dobu (tj. 8,5 hodiny). Mimo pracovní dobu se zdržoval ve věznici v cele s dalšími šesti odsouzenými,” uvádí v tiskové zprávě ministerstvo spravedlnosti.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na dotaz Novinek ve čtvrtek uvedla, že celou situaci kolem věznění Marka Dalíka důkladně prověří.

Posvítíme si na to, slibuje ministryně prověřit Dalíkův výkon trestu v penzionu

Domácí

Dalík byl podle serveru Aktuálně v penzionu jediným vězněm během posledních dvou let. V objektu se mohl volně pohybovat a dozor nad ním neprováděli pracovníci vězeňské služby.

Penzion U Císaře Zikmunda. Zdroj: PrávoVideo: Milan Vojtek, Právo

Dalík si ve vězení odpykával pětiletý trest za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Podle soudu se pokusil od zbrojařů vylákat peníze, když předstíral, že může zakázku ovlivnit.

Kontroly jednou týdně

Smlouvu s penzionem U Císaře Zikmunda uzavřela věznice podle informací ministerstva v roce 2007. „Za celou dobu jejího trvání prošlo pracovištěm 46 osob. Současně zde pracovali většinou jeden až dva odsouzení. Kontrola zaměstnaných odsouzených ze strany VS ČR probíhala nejméně jedenkrát týdně, a to namátkově v různých časových intervalech a různými zaměstnanci,” doplnil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Nepochybili jsme, tvrdí vězeňská služba o zaměstnání Dalíka

Domácí

Páteční informace z ministerstva spravedlnosti ale ještě nejsou konečné a šetření dále probíhá. Dopoledne ministryni o průběhu kontrol informoval šéf vězeňské služby Petr Dohnal.

„Ministerstvo spravedlnosti využilo svou kontrolní pravomoc a od časných ranních hodin prověřovalo informace, které se včera objevily v médiích v souvislosti se zaměstnáváním Marka Dalíka. Další šetření ze strany ministerstva pokračuje a bude vyhodnoceno,” dodal resort.

Reklama

Výběr článků

Načítám