Hlavní obsah

Czechia je jen alternativa, nemá nahradit název Česká republika, tvrdí Sobotka

Novinky, zpe
Praha

Czechia, nebo Czech Republic? Vládní koalice na pondělním jednání řešila, jak je to vlastně s novým anglickým překladem České republiky. Czechia, jak navrhuje ministerstvo zahraničí, má být pouze neoficiální zkratkou, tvrdí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) a ministr průmyslu Jan Mládek během zasedání vlády

Článek

„Je to podobné, jako když se Spolková republika Německo píše jenom Německo,“ vysvětloval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Anglický překlad rozvášnil podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) všechny přítomné členy kabinetu. „Vláda vede vášnivou debatu o slově Czechia. Únava zmizela a skoro všichni se zapojili,“ komentoval na Twitteru.

Zařadit bod na pondělní schůzi vlády navrhla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Tu totiž rozčililo, že se o plánu na přejmenování dozvěděla z novin. Varovala také, že pokud se bude ČR v zahraničí oficiálně prezentovat jako Czechia, bude muset vracet miliardu z eurodotací Bruselu. [celá zpráva]

Je to jen alternativa

Po jednání uvedl celou věc na pravou míru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nejedná se o to, že by kdokoliv chtěl nahrazovat název Česká republika. Czechia je pouze alternativa ke krácenému názvu Česko,“ řekl.

Dodal, že obavy ministryně Šlechtové nebyly na místě. „Nikdo nebrání tomu, aby používal název Česká republika nebo anglický překlad,“ podotkl předseda vlády.

Občanky se měnit nebudou, uklidňoval Bělobrádek

Podobně mluvil i Bělobrádek. „Musím dementovat to, co se říkalo – že se budou měnit občanky, to je nesmysl. Nejde o nic jiného, než aby na mapách, které jsou v cizích jazycích, byla Česká republika pojmenovaná jednoslovným názvem. Jinak samozřejmě hlavičkové papíry zůstanou. Oficiálním názvem zůstane Česká republika,“ zdůraznil šéf lidovců.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Není podle něj žádný důvod, aby v neúředních a neoficiálních materiálech nebylo napsáno Česko. „Když se podíváte na výrobky, tak tam nemáte: Made in Spolková republika Německo. Je tam Německo,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám