Hlavní obsah

CVVM: ČSSD posiluje, favoritem stále ODS

– PRAHA

Zářijový průzkum volebních preferencí agentury CVVM potvrzuje výsledky ankety agentury STEM. Podle těchto výzkumů se vládní ČSSD vrací část voličů, favoritem voleb však i podle CVVM stále zůstává nejsilnější opoziční strana ODS.

Článek

Podle CVVM by sociální demokracie získala 15 procent hlasů, což je o 3,5 procenta více než v červnu. Preference ODS zůstávají prakticky na stejné úrovni - v září na 31 procentech.

Oslabují naproti tomu komunisté, kterým oproti červnu ubyly 2 procenta na zářijových 14 %.

Stranické preference v září 2004 (v %)
ODS31,0
ČSSD15,0
KSČM14,0
KDU-ČSL7,5
"nezávislí"3,0
Strana zelených2,5
US-DEU1,0
SNK0,5
RMS0,5
jiné strany1,0
žádná9,0
neví15,0
Poznámka: V tabulce jsou uvedeny pouze strany, jejichž preference dosahují alespoň 0,5 %, strany s nižší podporou jsou zahrnuty do kategorie "jiné strany".
Zdroj: CVVM

Stejnou voličskou přízeň si podle CVVM zachovává i KDU-ČSL, která by získala 7,5 %. Nejmenší vládní strana US-DEU je stále pod hranicí volitelnosti se ziskem jednoho procenta. Unii tak ve výzkumu předstihli "nezávislí" se 3 % a Strana zelených s 2,5 %.

Voleb by se zúčastnilo 60 procent dotázaných, dodává CVVM s tím, že rozhodně by k urnám přišlo 28 % a spíše by se rozhodlo volit 32 %. Nezájem o volby projevilo 31 procent, zbylých 9 procent neodpovědělo.

Reklama

Související články

ODS stále favoritem voleb do Sněmovny

Pokud by se volby do Sněmovny konaly na počátku června, jasným vítězem by se stala nyní opoziční ODS, která uspěla ve volbách do Evropského parlamentu. Podle...

Výběr článků

Načítám