Hlavní obsah

Čunek trvá na návratu do vlády i přes hrozby zelených

Právo, Novinky, znk, gö
PRAHA
Aktualizováno

Zelení uvažují, že v případě návratu šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády by z ní stáhli své ministry. Přejí si, aby KDU-ČSL rozhodnutí přehodnotila. Sám Čunek prohlásil, že hodlá respektovat rozhodnutí celostátního výboru KDU-ČSL, který rozhodl ho znovu do vládních funkcí nominovat.

Článek

"Je to jedna z vážně zvažovaných variant," řekla Novinkám předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques. Upřesnila, že je to názor všech ministrů nominovaných za SZ.

"Věříme, že lidovci své rozhodnutí ještě přehodnotí nebo že premiér využije svého práva daného ministra nejmenovat," dodala.

Tak ať odejdou, řekl Čunek

"To je dobrá myšlenka... Kdo chce odejít, tak ať odejde, každý je individualita, má osobní svobodu, tak ať odejde, to se nedá nic dělat," reagoval Čunek na možnost, že by čtyři zelení ministři odešli z kabinetu. O možném odchodu lidovců z vládní koalice, pokud by premiér blokoval jeho nominaci, Čunek nehovořil.

"Zelení hrají vabank, protože se domnívají, že vždycky někdo cukne. Ale to není styl práce KDU-ČSL," dodal.

Čunek: usnesení celostátního výboru KDU-ČSL platí

Šéf lidovců dále o svém návratu do vlády hovořil jako o rozhodnutí strany, které musí ctít. "Je to rozhodnutí celostátního výboru, já ho musím ctít. To není o tom, co Jiří Čunek chce nebo nechce," řekl Čunek Právu na dotaz, proč trvá na návratu do vlády i přes to, že zelení hrozí, že ji opustí.

Odkázal se přitom na výrok premiéra Topolánka, který řekl, že pokud se Čunek očistí, může se vrátit. Při čtvrtečních interpelacích byl již premiér Topolánek zdrženlivější, když uvedl, že Čunek by měl svůj návrat do vlády odložit. Zdůvodnil to mediálním tlakem, který je na šéfa lidovců vyvíjen, což by kabinet mohlo poškodit.

Zelení hrozí odchodem z vlády, pokud v ní znovu usedne Čunek

O tom, že by KDU-ČSL chtěla znovu nominovat svého šéfa do vlády, rozhodl v úterý celostátní výbor strany. Zelení poté uvedli, že by s Čunkovým návratem měli velký problém.

Jejich předseda a vicepremiér Martin Bursík řekl, že rozhodnutí považuje za "mimořádně nešťastné". Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg za SZ dodal, že by to byl nejlepší způsob, jak spáchat politickou sebevraždu. Ve vládě by nezůstal ani nový ministr školství Ondřej Liška.

Hrozba zelených přišla jen den poté, co trojkoaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS) ustál ve Sněmovně hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice. (viz video níže)

:. Vláda ustála hlasování o nedůvěře

Topolánek: Čunkův návrat by byl ukvapený

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve středu označil rozhodnutí šéfa lidovců za ukvapený krok, kvůli němuž by se měli sejít představitelé koalice.

Podle něj by měli lidovci raději doporučit pověřit řízením ministerstva pro místní rozvoj jiného ministra. Za dobrý příklad považuje nedávnou situaci, když Bursík provizorně vedl ministerstvo školství.

Podle Topolánka byl sice Čunek zproštěn obvinění z korupce a tím pádem právně očištěn, ale zároveň by si měl nechat čas na to, aby o své nevině přesvědčil spolustraníky a veřejnost.

Rezervovaně se k Čunkové návratu staví i někteří lidovci, jako například ministr kultury Václav Jehlička, poslanec Pavel Severa nebo místopředseda Sněmovny Jan Kasal.

Anketa

Má se podle vás Jiří Čunek vrátit do vlády?
Ano
14,7 %
Ne
85,3 %
Celkem hlasovalo 27783 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám