Hlavní obsah

Čunek se měl v projevu o Romech dopustit plagiátorství

– PRAHA

Předseda lidovců Jiří Čunek minulý týden na konferenci své strany v projevu o Romech údajně opsal některé pasáže ze studie Jakuba Steinera, který se romské problematice dlouhodobě věnuje. Autor tvrdí, že jde o plagiátorství. Píšou to Lidové noviny (LN) a Mladá fronta Dnes.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf lidovců Jiří Čunek

Článek

Steiner navíc upozornil, že si Čunek z jeho textů vypůjčil jen ty myšlenky, které znějí dobře xenofobní části veřejnosti, a vyhnul se těm, které ukazují, že Romové mají skutečné problémy a mohou být diskriminováni.

"Pan Čunek buď nechápe, co je to intelektuální vlastnictví, nebo je tak cynický. S neobratností lokálního politika se pokusil změnit slovosled několika vět, snad v naději, že pozměněnou větu je možno vydávat za vlastní myšlenku. Raboval v mém článku selektivně, vybral si jen ty myšlenky, které jsou k Romům kritické a které mohou zabodovat u voličů," uvedl Steiner.

Podle mluvčího KDU-ČSL Martina Horálka vycházel Čunek při své přednášce z různých studií a zdůrazňoval, že vše nejsou jeho myšlenky. Za svou chybu prý označil to, že v prezentaci nebyl odkaz na studii zveřejněn, řekl Horálek MfD.

Čunek ve svém projevu vyřkl tezi, že tradiční romská kultura a její hodnotový systém jsou v řadě případů v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Steiner se proti Čunkovu chování nechce bránit u soudu. Stačí mu prý, když se o údajném plagiátorství lidoveckého předsedy dozví veřejnost.

Kdo je Jakub Steiner
Autor studie Ekonomie sociálního vyloučení z roku 2004, ze které Čunek minulý týden několik myšlenek převzal, nyní vyučuje na univerzitě ve skotském Edinburghu. V minulosti pracoval Steiner jako sociální terénní pracovník v romské komunitě. Spolupracoval se společností Člověk v tísni.

Reklama

Související články

Čunek chce rozbít romská ghetta

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek chce bojovat s problémy romské populace v Česku. Na páteční programové konferenci strany k sociální spravedlnosti uvedl,...

Čunek má být hitem romské kapely

Jedna z nejznámějších romských kapel Gipsy.cz se chystá nahrát písničku o Jiřím Čunkovi. Ten pobouřil romské aktivisty výrokem, že romská kultura jde často...

Výběr článků

Načítám