Hlavní obsah

Čunek oznámil rezignaci

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, znk, rav

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná korupční kauza. O Čunkově rezignaci se začalo mluvit v pondělí poté, co vyšly najevo také nové spekulace kolem jeho majetkových poměrů.

Článek

"Na základě sdělení, že Nejvyšší státní zastupitelství chce pokračovat v tom případu, který již měl být ukončen ... jsem se rozhodl, aby toto vyšetřování bylo pro veřejnost, pro vás pro všechny nezávislé, tak na středeční vládě odstoupím z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, uvedl Čunek. 

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se rozhodla znovu otevřit Čunkovu kauzu. Chce v kauze doplnil důkazy a vydat nové rozhodnutí. Hrozí tedy, že jihlavský státní zástupce Arif Salichov, který dříve kauzu odložil, rozhodne jinak a Čunek stane před soudem.

Zprávu Nejvyššího státního zastupitelství si můžete přečíst ZDE.

Čunek: dělám to kvůli koalici

Čunek se prý rozhodl rezignovat, aby ustaly spekulace o ovlivňování vyšetřování z jeho strany. "Nikdy jsem s ní (Veseckou) osobně nemluvil," upřesnil.

"Dělám to také proto, že chci, aby pokračovala tato koalice a aby nebyla zpochybňována," uvedl Čunek. Později doplnil, že z rezignace nemá žádné nepříjemné pocity. "Myslím, že jsem se rozhodl správně," řekl Čunek.

"Sluší se, abych popřál Jiřímu Čunkovi vše dobré jak v osobním životě, tak ve funkci předsedy KDU-ČSL," uvedl vicepremiér Martin Bursík (SZ). Topolánek pak dodal, že ve středu požádá prezidenta Václava Klause, aby pověřil Bursíka dočasným řízením ministerstva školství.

Na ministerstvu by Čunka mohl nahradit Línek

Hned v nejbližších dnech se od lidovců očekává, že vyberou Čunkova nástupce ve vládních funkcích. Vlivné ministerstvo pro místní rozvoj, které má na starosti rozdělování miliard z evropských fondů, by mohl řídit první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek či lidovecký europoslanec Jan Březina.

Línek řekl, že pokud mu Topolánek funkci ministra nabídne, bude o tom vážně uvažovat. Je zároveň prvním místopředsedou KDU-ČSL, takže by v případě rezignace Čunka i na funkci šéfa strany řídil křesťanské demokraty až do jejich dubnového sjezdu.

O Línkovi jako vhodném kandidátu mluvila i předsedkyně poslaneckého klubu strany Michaela Šojdrová v rozhovoru pro Frekvenci 1.

V čele strany zůstává

Zatímco vládní křesla Jiří Čunek opouští, v čele lidové strany chce rozhodně zůstat. "Nikdy jsem o tom neuvažoval," odpověděl Čunek na otázku Práva, zda neplánuje odejít také z čela lidovců.

Senátoři KDU-ČSL ale trvají na své středeční výzvě, aby odstupující vicepremiér Jiří Čunek opustil i křeslo předsedy strany. O Čunkově dalším působení ve vedení lidovců se bude rozhodovat v úterý na celostátní konferenci KDU-ČSL.

Čunek přiznal braní dávek

Čunkova rodina v letech 1996 až 1999 pobírala sociální dávky. Doklad o vyplacení příspěvku na bydlení a sociálního přípatku. Foto: Archiv Právo

Čunek to ve středu přiznal, dodal ale, že peníze nebyly z velké části jeho a nemohl s nimi disponovat. Následně ho senátoři z jeho strany vyzvali k rezignaci.

Topolánek již ve středu prohlásil, že pokud vicepremiér poslední události kolem své osoby věrohodně nevysvětlí, bude muset z vlády odejít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám