Hlavní obsah

Čunek dostal pokutu 20 tisíc za zatajení hypotéky

PRAHA

Ostravský krajský soud udělil lidoveckému předsedovi Jiřímu Čunkovi pokutu ve výši 20 tisíc korun kvůli zatajení nesplaceného hypotečního úvěru. Čunek podle rozhodnutí chyboval, když do svého přiznání nezahrnul hypoteční úvěr. Rozsudek byl včera zveřejněn na internetové úřední desce. Přitom Čunek v lednu 2007 Právu tuto hypotéku přiznal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Čunek

Článek

Po nástupu do vlády řekl, že má hypotéku ve výši 1,6 miliónu korun. A jak senát pod vedením soudkyně Moniky Javorové verdikt zdůvodnil?

„Žalovaný Jiří Čunek porušil povinnost veřejného funkcionáře stanovenou zákonem o střetu zájmů tím, že v oznámení o činnostech, majetku, příjmech, darech a závazcích, které učinil dne 26. března 2007 v souvislosti s ukončením funkce starosty města Vsetín, neuvedl, že má nesplacený hypoteční úvěr u Komerční banky ve výši 1 388 527,74 korun s úrokem ve výši 5033,40,“ uvedl senát.

Pokuta je splatná do patnácti dnů. Čunek se proti rozhodnutí může bránit u Nejvyššího správního soudu. Soud podle serveru Aktualne.cz vyhověl novináři Tomáši Němečkovi z Hospodářských novin, který Čunka zažaloval kvůli porušení povinnosti veřejného funkcionáře. Čunek je mu povinen zaplatit do 15 dnů na náklady řízení 5000 Kč.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunek coby prostý senátor bez funkce bere základní plat 64 100 korun plus 43 300 korun nezdaněných náhrad. Jako vicepremiér dosud bere 141 600 korun plus náhrady 18 800 korun. Nájem 17 tisíc korun v ministerském bytě v Praze mu proplácí kancelář Senátu.

Zpřísněný zákon o střetu zájmů platí od loňského ledna a přikazuje politikům, ale i vysokým úředníkům, soudcům nebo starostům a placeným zastupitelům v obcích a krajích, pravidelně zveřejňovat své příjmy, závazky, dary a majetek. Přikazuje, aby politici a další veřejně činní lidé odevzdávali do registru soupis majetku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám