Hlavní obsah

Čunek chce termín přijetí eura, ve vládě s tím ale nejspíš narazí

– PRAHA • Aktualizováno

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) znovu otevřel debatu o zavedení eura v ČR. Ve středu prohlásil, že vláda by měla co nejdříve stanovit pevné datum přijetí společné evropské měny. Podle svých slov chce ve vládě na toto téma zahájit diskuzi. Premiér Mirek Topolánek (ODS) ani ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) však s přijetím eura nepospíchají.

Článek

Podle Čunka není až tak důležité konkrétní datum, nýbrž právě rozhodnout, že bude stanovený termín dodržen. "Ať už to bude jakýkoliv rok, tak důležitá je stabilita toho rozhodnutí," řekl ministr.

Rozhodnutí vlády by údajně omezilo spekulace s českou korunou, které prý stojí za posilováním kurzu. Výhody pro exportéry a hoteliéry podle ministra převáží nad nevýhodami, ke kterým patří například vyšší inflace. Ministr chce v následujících týdnech mezi členy vlády na toto téma rozpoutat diskusi.

MF: leden 2012 je teoreticky možný

Kabinet i ministr financí Kalousek však se stanovením přesného data nepospíchají. "Z čistě technického pohledu je termín 1. 1. 2012 uskutečnitelný," tlumočil Novinkám stanovisko MF jeho mluvčí Ondřej Jakob. To by ale podle něj znamenalo, že Česko by muselo vstoupit do kurzového mechanismu ERM II nejpozději na jaře roku 2009.

Co se týká plnění všech maastrichtských kritérií, dlouhodobou stabilitu veřejných rozpočtů lze zajistit pouze důslednou reformou penzijního a zdravotního systému. "Rozhodnutí o termínu přijetí eura znamená také rozhodnutí o odvaze provést tyto reformy důsledně," dodal mluvčí.

Současná vláda má za cíl mít veřejné rozpočty vyrovnané v roce 2014.

Topolánek označil termín 2012 za nereálný

Premiér loni termín 2012 označil za nereálný. Také podle něj je nezodpovědné stanovovat jakýkoliv závazný termín pro vstup ČR do eurozóny, dokud země neprojde reformou penzijního a zdravotního systému.

Premiér loni termín 2012 označil za nereálný. Také podle něj je nezodpovědné stanovovat jakýkoliv závazný termín pro vstup ČR do eurozóny, dokud země neprojde reformou penzijního a zdravotního systému.

Po rychlém stanovení termínu přijetí eura volá vedle exportérů a podnikatelů v cestovním ruchu také opozice. Sociální demokraté usilují o to, aby země přijala euro do roku 2014. Terčem kritiky je silný kurz koruny, který prý odrazuje zahraniční turisty od cesty do ČR a snižuje tržby vývozcům.

Ekonomové však také připomínají, že silná koruna zlevňuje cesty Čechů do zahraničí a částečně kompenzuje rostoucí ceny pohonných hmot.

Anketa

Jste pro urychlené přijetí eura v ČR?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
Celkem hlasovalo 14003 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám