Hlavní obsah

Čunek čelí dalšímu vyšetřování policie

Právo, rj

Místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek čelí dalšímu policejnímu vyšetřování. Podle vsetínské policie je podezřelý, že jako vsetínský starosta prodal realitní společnosti H&B Real 51procentní podíl ve společnosti Vsetínské byty výrazně pod cenou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Podle mluvčí vsetínské policie Ludmily Brousilové bylo zahájeno trestní řízení proti neznámému pachateli kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Čunek vyšetřování uvítal. „Jsem tomu rád, aspoň konečně došlo k tomu, že se začalo uvažovat o meritu věci,“ řekl Čunek a dodal, že „čím víc šetření bude, tím víc se bude ukazovat, jak celá ta kauza byla zkorumpovaná“.

Trestní oznámení na Čunka kvůli údajně podivnému prodeji bytů podal letos v červnu technický správce Centrálního registru dlužníků Jiří Jehlička. Ten před časem řekl, že vycházel ze závěrů žalobce Arifa Salichova, který definitivně zastavil trestní stíhání Čunka.

Podle Jehličky z usnesení Salichova vyplývá, že Čunek jako vsetínský starosta prodal realitní společnosti jedenapadesátiprocentní podíl Vsetínských bytů, s. r. o. výrazně pod tržní cenou, která byla podle jeho usnesení nejméně 6 773 784 korun. Prodej ale nakonec vynesl městu Vsetín 3 618 000 korun. Byty tak podle Jehličky byly prodány výrazně pod cenou.

Klíčové otázce, zda existoval motiv pro údajný půlmiliónový úplatek Čunka ze strany H Real, se věnoval i audit firmy Kroll pro Karla Schwarzenberga. Totiž zda byl prodej bytů ze zkrachovalé Zbrojovky Vsetín výhodný pro město a zda nebyla naopak zvýhodněna firma H Real Petra Hurty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ve zprávě detektivů se uvádí, že existují náznaky, že společnost H Real mohla získat neoprávněnou výhodu. Firma měla například proti konkurenční jindřichohradecké společnosti COOP Therm přístup na zásadní jednání vsetínského městského zastupitelstva, které v roce 1999 hledalo partnera pro prodej bytů. Radní nakonec vybrali právě H Real.

Vstřícně se podle Krollu vůči firmě zachoval i znalec, který provedl řadu neobvyklých účetních rozhodnutí a snížil tak hodnotu společnosti Vsetínské byty, jejíž podíl město prodalo Hurtovi. Detektivové se pozastavili nad tím, že do ceny nebyla zahrnuta hotovostní rezerva ve výši téměř 12 miliónů korun, která byla určena na opravy prodaných domů.

Přesto Kroll nezískal důkazy toho, že se Čunek na tomto obchodu nějak obohatil, a tudíž pro jeho údajnou korupci. „Je třeba také poznamenat, že město Vsetín dosáhlo pozitivního příjmu při vynaložení vpodstatě nulových nákladů a zajistilo prodej bytů nájemníkům se slevou,“ uvádí zpráva Krollu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám