Hlavní obsah

Čtenáři Novinek a Práva nabízejí pomoc i auto rodině postižené dívky

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Obrovská vlna solidarity se zvedla v souvislosti s příběhem manželů Wawrzosových z Karviné, kterým někdo v noci na neděli z parkoviště před domem odcizil automobil Škoda Octavia. Rodiče těžce postižené pětileté holčičky si auto pořídili, aby s dcerou mohli denně dojíždět na rehabilitace do Ostravy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sylva Wawrzosová se svou pětiletou dcerou Elou nyní musí na rehabilitace jezdit vypůjčeným automobilem a dotaci bude muset vrátit.

Článek

Na koupi vozu jim přispěla karvinská radnice dotací ve výši sto tisíc korun, kterou bude muset nyní rodina vrátit, protože řečeno úředním jazykem "předmět dotace zanikl“. Radnice proto nyní rodině připravuje splátkový kalendář.

Po zveřejnění článku na serveru Novinky.cz a v deníku Právo byly obě redakce okamžitě zavaleny množstvím e-mailů s nabídkami finanční pomoci. Jsou mezi nimi podnikatelé, dokonce i ředitel hotelu. Někteří čtenáři chtějí na vlastní pěst zřídit finanční sbírku.

Jedna z čtenářek dokonce napsala, že rodině daruje auto, které chtěla původně dát jednomu ze svých synů. Protože se ale synové nevyvedli a mladší z nich už několikrát prohýřil peníze na autoškolu, chce žena své starší auto po přečtení článku darovat okradené mamince dítěte. "Je to sice starší Fiat Tipo, ale v relativně dobrém stavu. Má najeto kolem 50 tisíc kilometrů. Pokud by rodina měla o vůz zájem, ráda jí ho přenechám. Tento typ vozu se již nekrade,“ napsala čtenářka.

Každý den s dcerou jezdím do stacionáře, protože co se podle lékařů nenaučí do svých šesti let, už se později nenaučí.
Sylva Wawrzosová

"Jsem strašně vděčná za každou pomoc,“ reagovala na tyto informace Sylva Wawrzosová, které redakce poskytla kontakty na potenciální dárce.

Dcera manželů Wawrzosových Ela se narodila předčasně a prodělala dětskou mozkovou obrnu. Sama nedokáže ani chodit, mentálně je pětiletá dívka na úrovni ročního dítěte. Čtyřčlenná rodina si proto loni pořídila ojetou oktávii, zhruba na polovinu ceny přispěla radnice. Další peníze manželům půjčili rodiče.

Pojištění si rodina nemohla dovolit

"Každý den s dcerou jezdím do stacionáře, protože co se podle lékařů nenaučí do svých šesti let, už se později nenaučí,“ řekla matka nemocné dívky, která nyní musí do stacionáře přechodně dojíždět vypůjčeným vozem.

Mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová již v úterý potvrdila, že rodina skutečně musí dotaci vrátit, i když ne v celé výši, ale díky amortizaci o dvacet tisíc méně. Upozornila na to, že majitelé auta udělali chybu, že neměli vůz pojištěný. Sylva Wawrzosová na to ale reagovala, že pojistné ve výši 16 tisíc ročně by byla pro rodinu příliš vysoká zátěž. Navíc rodina může o dotaci na další automobil žádat až za pět let. "Za tu dobu bychom téměř celou dotaci použili jen na placení pojistného,“ řekla. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám