Hlavní obsah

Rodině postižené dívky ukradli dotované auto, nyní musí vrátit sto tisíc

– Karviná
Právo, Aleš Honus

Dvojnásobnou smůlu mají manželé Wawrzosovi z Karviné, kterým v noci na neděli z parkoviště před domem ukradli zánovní Škodu Octavii. Rodiče pětileté těžce postižené holčičky, která musí denně dojíždět na rehabilitace do Ostravy, si automobil pořídili loni díky statisícové dotaci od karvinského magistrátu. Vzhledem k tomu, že auto bylo odcizeno, musejí příspěvek nyní radnici vrátit.

Článek

Rodina se tak kvůli bezohledným zlodějům ocitla bez auta, zůstaly jí dluhy u příbuzných, kteří na nezbytný nákup auta půjčili, a kromě toho ještě bude muset splácet dotaci.

„Tím, že auto bylo ukradeno, zanikl předmět dotace a bohužel musíme peníze vrátit. Samozřejmě, že ty peníze nemáme, a tak nyní jednáme s magistrátem o splátkovém kalendáři,“ řekla Sylva Wawrzosová.

Její dcera Ela se narodila předčasně a prodělala dětskou mozkovou obrnu. „V podstatě je ležák s těžkou mentální retardací. Každý den s ní jezdím do stacionáře, protože co se podle lékařů nenaučí do svých šesti let, už se později nenaučí,“ řekla matka nemocné dívky, která nyní bude do stacionáře muset přechodně dojíždět vypůjčeným vozem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sylva Wawrzosová se svou pětiletou dcerou Elou nyní musí na rehabilitace jezdit vypůjčeným automobilem a dotaci bude muset vrátit.

Mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová potvrdila, že rodina skutečně musí dotaci vrátit, i když ne v celé výši, ale díky amortizaci o dvacet tisíc méně. „Jediné řešení vidíme v tom, že by rodina mohla napsat na ministerstvo práce a sociálních věcí žádost o zmírnění nepřiměřeného dopadu zákona,“ řekla Swiderová.

Auto bylo bez pojištění

Zdůraznila, že rodina byla při přebírání dotace upozorněna na nutnost sjednání havarijního pojištění pro případ poškození nebo odcizení vozidla. „Majitel automobilu podepsal, že si je vědom následků při nesjednání pojištění včetně toho, že bude muset dotaci v případě odcizení nebo zničení automobilu vrátit,“ dodala Swiderová.

Sylva Wawrzosová řekla, že auto nebylo pojištěno, protože pojistné ve výši 16 tisíc ročně by byla pro rodinu příliš vysoká zátěž. „Do auta jsme si pořídili zabezpečovací zařízení, takzvaný defend lock, který nás přišel na pět tisíc korun. Prodejce tvrdil, že je to velmi spolehlivé zabezpečení. Ale zloději si s tím asi dokázali poradit,“ řekla Wawrzosová.

Její příběh je varováním pro všechny rodiny postižených dětí, kteří na přepravu nemocných získají dotaci. Pojištění auta sice není v těchto případech povinnost, ale případná ztráta je pak dvojnásobně bolestnější. „Kdyby měli auto pojištěné, mohli by si koupit hned další auto a zároveň požádat o další výjimečný příspěvek. V klidu mohli počkat na pojistné plnění, ze kterého by dotaci na první auto vrátili,“ dodala mluvčí radnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám