Hlavní obsah

ČSSZ chybovala, invalidovi musela doplatit čtvrt milionu

Léta žil odkázán na pomoc blízkých třiatřicetiletý muž ze středních Čech, protože mu Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) nepřiznala invalidní důchod. Život mu znesnadňuje psychická nemoc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ombudsman Stanislav Křeček

Článek

Muž hledal pomoc i u ministryně práce a sociálních věcí, ale neuspěl. Věc vyřešil až ombudsman. Díky němu byl muži důchod přiznán a za posledních pět let dostane čtvrt milionu korun.

Ochránce práv Stanislav Křeček po prošetření případu totiž zjistil, že muž má na příspěvek nárok. Invalidní důchod mu měl být vyplácen již od dubna 2016, sdělil Právu ombudsman. Správa sociálního zabezpečení musela muži zpětně vyplatit všechny neuhrazené důchody za pět let. Navíc mu musela přiznat invalidní důchod, a to v měsíční výši 3210 korun.

Finanční úřad léta vyměřoval daň starému i novému majiteli. Jednoho neváhal poslat do exekuce

Domácí

Nepomohla ani ministryně

S žádostí o něj se na ČSSZ opakovaně obracel v letech 2016 a 2017. Podle úřadu na něj neměl nárok, protože nesplnil podmínku tzv. minimální doby sociálního pojištění.

Mladí žadatelé o invalidní důchod ve věku mezi 26 a 28 lety (v době podání žádosti mu bylo 27 let) si podle zákona musí čtyři roky hradit sociální pojištění, teprve pak mají na invalidní důchod nárok.

Počet neschopenek vzrostl

Domácí

Ochránce zjistil, že úřad muži chybně nezapočítal do této lhůty i dobu studia před jeho osmnáctinami. Podle původního rozhodnutí úředníků měl muž uhrazeno na sociálním pojištění pouze tři roky a 171 dní. Pro přiznání minimální doby pojištění mu tedy chybělo pouhých 194 dní.

Studium se započítává

Muž se obrátil i na ministryni práce a sociálních věcí s žádostí o odstranění tvrdosti zákona. Když neuspěl, hledal doslova poslední pomoc u ombudsmana.

„Pro účely splnění podmínky potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod se považuje také doba studia na střední nebo vysoké škole v ČR před dosažením 18 let věku,“ uvedl k chybě Křeček. ČSSZ zjednala nápravu záhy poté, co ji veřejný ochránce práv na toto pochybení upozornil.

Nepochopitelné chyby, označil primář postup zdravotníků v kauze chlapce v kómatu

Krimi

Ombudsman řeší potíže s nepřiznanými invalidními důchody či jejich špatně určenou výší poměrně často. Upozorňuje na to, že za každou z těchto událostí je nutné vidět i příběh daného člověka, a chce, aby je úředníci zkoumali podrobněji. Jejich případné pochybení pak pro postiženého znamená, že léta žije na hranici chudoby a řeší tahanice s úřady.

Výběr článků

Načítám