Hlavní obsah

ČSSD zkritizovala vládní inzeráty, sama je přitom vydávala

Novinky, jov

Největší opoziční stranu rozzuřily vládní inzeráty propagující kabinet Mirka Topolánka (ODS), které se v pondělí objevily v tisku. ČSSD tvrdí, že jde o zneužití peněz daňových poplatníků a hrozí dokonce soudem. Obdobné inzeráty přitom také z peněz daňových poplatníků nechávala před sněmovními volbami v roce 2006 zveřejňovat ministerstva vedená lidmi z ČSSD.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Rath a Jiří Paroubek na tiskové konferenci

Článek

V denním tisku se v pondělí objevily vládní inzeráty s portrétem Topolánka z profilu, ve kterém jsou vypočítávány úspěchy současného kabinetu ODS, SZ a KDU-ČSL. To rozzuřilo sociální demokraty.

„Je to ohromný politický skandál. ODS zahájila kampaň z peněz daňových poplatníků,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě Paroubek. Prohlásil, že ho inzeráty šokovaly. „Podle odhadu stojí 1,6 miliónu korun,“ uvedl k vládní inzerci. Ke kritice se přidal i stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. Podle něj si vláda buď dělá z lidí legraci nebo „zcela nepokrytě lže za jejich peníze“.

Paroubek kritizoval tvrzení v inzerátu, že učitelé dostanou přidány čtyři miliardy. Podle něj nebude příští rok vyrovnán pokles jejich mezd, v tom lepším případě dojde ke stagnaci.

Sociální demokracie dokonce pohrozila protiakcí. Míní, že se vláda dopustila zneužití prostředků státního rozpočtu. „ČSSD proto požádá ministerstvo financí o kontrolu legálnosti a efektivnosti vynaložených peněz. Právní zástupci ČSSD zároveň prověřují, zda zveřejněním inzerce nedošlo k naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů,“ uvedla strana v tiskovém prohlášení.

ČSSD dokonce zvažuje, že požádá soud o vydání předběžného opatření. „Které by takovémuto zneužívání prostředků daňových poplatníků zabránilo,“ píše se v prohlášení.

Inzeráty zadávali i ministři ČSSD

Nyní se přitom opakuje situace před volbami do Sněmovny v roce 2006. Tehdy ovšem inzeráty zveřejňovali ministři z řad ČSSD. V tisku se objevila formou inzerátu placeného z peněz daňových poplatníků například propagace ministerstva zdravotnictví vedeného Rathem a ministerstva pro místní rozvoj, kterému šéfoval sociální demokrat Radko Martínek. Jen cena za inzerci zadanou ministerstvem pro místní rozvoj tehdy dosáhla více než 960 tisíc korun.

Paroubek dnes tyto inzeráty relativizuje tvrzením, že šlo o zveřejnění výsledků práce ministerstev, zatímco dnes se podle něj vláda dopouští sebepropagace.

Argumentaci, že inzeráty informují o činnosti vlády, nyní používá i současný Topolánkův kabinet. „Rozšířili jsme prostředky, kterými informujeme veřejnost o naší činnosti. Základní údaje najdou občané v novinové inzerci, podrobnosti pak na webových stránkách vlády,“ uvedl v prohlášení zveřejněném v pondělí na vládním webu Topolánek. Kabinet, jak uvádí vládní web, vyzval pomocí inzerce občany, aby se „zajímali a zapojili do její činnosti“.

Rath označil Topolánka za hulváta

Stínový ministr zdravotnictví Rath nenechal na pondělní tiskové konferenci nit suchou na premiéru Topolánkovi. Vyzval ho, aby se omluvil za svůj výrok, že by „zpřerážel ruce“ tomu ze svých potomků, který by šel na vojenskou školu. Premiér přitom vystudoval vojenské gymnázium.

„Má mindrák, že musel chodit do komunistické důstojnické školy,“ řekl Rath na adresu předsedy vlády. Kritizoval, že se takto premiér vyjadřuje v situaci, kdy armáda podniká náborové kampaně. „Urazil jeden pilíř obrany ČR,“ míní Rath. „Máme premiérem největšího hulváta na světě,“ přisadil si pak na adresu Topolánka. V souvislosti s premiérem dokonce mluvil o „mozkovém kulhání“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám