Hlavní obsah

ČSSD varuje před daňovým chaosem, na přelomu roku se může DPH měnit dvakrát

Novinky,
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v nedělním diskusním pořadu Partie na Primě uvedl, že neplánuje obstrukce při projednávání daňového balíčku. Doporučí Senátu, aby zákon odmítl. Varoval ale před daňovým chaosem, pokud se nepřijme včas vyšší DPH a začne platit sedmnáctiprocentní. Po případném vítězství ve volbách ale ČSSD vyšší DPH neplánuje snížit kvůli zadlužení státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spokojený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po krajských volbách

Článek

„Naší strategií není obstrukce, ale odmítnutí. Nechystáme se obstruovat při návrhu tohoto zákona, neudělali jsme to v Poslanecké sněmovně, kde jsme mohli prodloužit projednávání o několik dní. Do třiceti dnů se vrátí do Sněmovny. Doporučím našim senátorům, aby to neupravovali, nezasahovali do návrhu zákona a vrátili,“ řekl Sobotka. Přiznal, že změny nemá šanci prosadit: “Ve Sněmovně nemáme většinu, abychom prohlasovali změny.“ Už se to podle něj ukázalo, protože žádný z pozměňovacích návrhů nebyl přijat.

Přiznal, že pozměňovací návrhy by byly přijatelnější: „Bylo by to rozumnější, kdybychom měli sebemenší šanci, aby zachování stávající sazby DPH prošlo."

Zdůraznil však, že i tak hrozí, že na začátku roku vypukne daňový chaos, kdy by se mohlo stát, že vyšší sazba nebude přijata včas, protože Senát má měsíc na projednání zákona a Sněmovna dalších deset dní. Vyšší DPH ještě musí podepsat prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

ODS si byla hrozby více změn DPH vědoma 

Mohlo by se tak stát, že od 1. ledna bude platit jednotná sedmnáctiprocentní daň a o několik týdnů později nová ve výši 15 a 21 procent. „Pokud nebude (zákon o vyšší DPH) platit od 1. ledna, musí ministr Kalousek a premiér Nečas vyvodit odpovědnost.“ Zmínil, že hlavní zdržení padá na jejich hlavy, když se například týden čekalo, než proběhne kongres ODS.

Komplikací je ale to, že ve chvíli, kdy nezačne platit vyšší DPH od 1. ledna, vstoupí v platnost zákon o jedné sazbě DPH. Bude pak nutné schválit opět dvě sazby. Toho všeho si je vědom i předseda rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek (ODS), který byl hostem Otázek Václava Moravce ČT: "My jsme to v úvahu brali, ale napřed bylo nutné si vyjasnit situaci v koalici.“

Současně popřel, že by na Senát spěchal. "My Senát nehoníme, ale chceme, aby to projednal v termínu." Současně ale zdůraznil, že rozpočet schvalují jen poslanci.

Wagnerová odmítá tlak na Senát

I nová senátorka Eliška Wagnerová si stěžovala, že se vše řeší na poslední chvíli: „Skličující je, že se návrh dostal do Senátu až teď kvůli kongresu ODS. Schůze začíná 5. prosince. Předpokládám, je to můj odhad, že se vrátí do Sněmovny.“ Současně si také stěžovala, že je Senát kritizován, že to nestihne dříve, podle ní není potřeba „až za třicet dní, ale už za třicet dní“.

Uvedla, že ale počítá se změnami. Hlavně však se "tímto způsobem zákony přijímat nedají".

ČSSD  DPH nebude snižovat

Sobotka také uvedl, že vzhledem k DPH čeká českou ekonomiku nanejvýš stagnace. Podle něj už letošní zvýšení DPH vedlo k tříprocentní inflaci a zatímco HDP ostatních zemí v regionu roste, u ČR tomu tak není. Přesto ale po případném vítězství ve volbách nemíní DPH snižovat: „Prioritou je snížit schodek rozpočtu.“ Navíc považuje za špatné, když se nenechá ekonomice prostor, aby se vyvíjela, a DPH se stále mění.

Sobotka chce zrušit druhý pilíř důchodového pojištění

Bohuslav Sobotka ale zcela odmítl druhý pilíř důchodového pojištění, a pokud ČSSD vyhraje, míní jej zrušit.

„Vyzveme občany, aby nevstupovali do druhého pilíře, protože je pro většinu občanů nevýhodný. Já do druhého pilíře vstupovat nebudu,“ řekl Sobotka s tím, že nabízí nízké výnosy, i když kalkulačka na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí je nemístně optimistická.

Ubezpečil ale, že občané, kteří lákadlu druhého pilíře neodolají, o peníze nepřijdou. Buď se převedou do prvního, nebo třetího pilíře.

„Vyzveme také fondy, aby do toho nevstupovaly,“ řekl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám